De boomverzorgers zien eventuele problemen op tijd en kunnen dit door begeleidende snoei voorkomen.
De boomverzorgers zien eventuele problemen op tijd en kunnen dit door begeleidende snoei voorkomen. Foto: PR
Buiten gewoon groen

Het waterschap heeft zorgplicht voor bomen

Algemeen 243 keer gelezen

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder.

Bomen in beheer en onderhoud van het waterschap brengen verantwoordelijkheden met zich mee. Deze ‘waterschapsbomen’ staan allemaal langs dijken of polderwegen buiten de bebouwde kom. Het waterschap heeft hiervoor een zorgplicht: zij moeten de bomen goed verzorgen en dat doen ze met periodieke veiligheidskeuringen en regelmatig onderhoud.

Boom Veiligheids Controle
Eens in de 3 jaar worden de bomen in het beheerregister gecontroleerd op ziektes en zwakheden. Dit heet een BVC (Boom Veiligheids Controle). Elke boom heeft een eigen paspoort. Afhankelijk van de werkzaamheden die uit deze controle komen, bepaalt het waterschap met de aannemer wat voorrang heeft en wanneer er gesnoeid wordt. Deze snoeiwerkzaamheden worden altijd uitgevoerd door een gecertificeerde European Tree Worker (gespecialiseerde boomverzorger). Op veel plaatsen wordt er gesnoeid om overlast te voorkomen. Takken ontnemen elkaar licht, er zijn plakoksels (wanneer een zijtak te dicht op de hoofstam van een boom zit en teveel omhoog groeit), schurende takken en dood hout of andere mechanische of biologische gebreken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant