De delegaties van de gemeente Vijfheerenlanden en Hellevoetsluis bezochten samen de buitententoonstelling Stroomversnelling bij het Droogdok Jan Blanken.
De delegaties van de gemeente Vijfheerenlanden en Hellevoetsluis bezochten samen de buitententoonstelling Stroomversnelling bij het Droogdok Jan Blanken. Foto: Wil van Balen

Boek over leven en werk van Jan Blanken

Algemeen 470 keer gelezen

Hellevoetsluis - Een delegatie van de gemeente Vijfheerenlanden (Leerdam, Vianen en Zederik) bracht woensdag 13 oktober jl. een bezoek aan het Droogdok Jan Blanken. Zij werden hartelijk welkom geheten door burgemeester Milène Junius. “Ik ben vereerd u vandaag te mogen ontvangen, er is een vriendschapsband ontstaan door onze verbinding via Jan Blanken,” sprak onze burgemeester.

Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden was samen met wethouder Cees Taal en enkele leden van de stichting Jan Blanken Vianen 2018 naar Hellevoetsluis gekomen voor de overhandiging van de herdruk van het boek ‘Jan Blanken, Vianen en de Vijfheerenlanden’, oorspronkelijk van Jos de Meyere. “Er zijn weinig mensen die goed op het netvlies hebben wat Jan Blanken allemaal heeft gedaan. En dat dat in een tijd dat er nog geen sprake was van 3D-computergraphics,” sprak burgemeester Fröhlich. Bob Benschop van het streekarchief Voorne-Putten gaf een korte lezing over het ontstaan van de haven van Hellevoetsluis en het droogdok. “Jan Blanken wordt hier in Hellevoetsluis tot de dag van vandaag gekoesterd,” gaf hij aan. Hierna ging het gezelschap naar buiten om de tentoonstelling Stroomversnelling te bezichtigen. 

Op initiatief van stichting Jan Blanken Vianen 2018 is begin 2021 een herdruk uitgegeven van het boek ‘Jan Blanken, Vianen en de Vijfheerenlanden’. Destijds bij de onthulling noemde Henk Lammertink van de stichting het boekwerk ‘het informatieve monument van Jan Blanken’. De oorspronkelijke brochure werd door Rijkswaterstaat aangeboden ter gelegenheid van de opening van de Jan Blankenbrug over de Lek bij Vianen, op 15 september 2004. Er is in de herdruk van het boek meer te lezen over het leven en het werk van Jan Blanken. Hij heeft een enorme bijdrage geleverd aan de ontwikkelingen op het gebied van de Nederlandse waterwerken. Jan Blanken was een van de grondleggers van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en heeft ook waterwerken in Gorinchem op zijn naam staan. In het boek wordt verder aandacht besteed aan het leven van Jan Blanken als inspecteur-generaal van de Waterstaat. Ook worden een aantal werken belicht die door Jan Blanken in de Vijfheerenlanden zijn uitgevoerd. Op 17 juli 1838 stierf Jan Blanken op de buitenplaats Vijverlust in Vianen. Zijn graftombe is gelegen op de Algemene begraafplaats Sparrendreef te Vianen.

Stichting Jan Blanken Vianen is opgericht ter nagedachtenis aan een van de beroemdste Nederlandse waterbouwkundigen van de 19e eeuw, Jan Blanken Janszn. Om Jan Blanken niet in de vergetelheid te laten geraken, vatte de Stichting het plan op om in de zomer van 2018 een informatief kunstmonument te onthullen nabij de Grote Sluis aan de Jan Blankenweg te Vianen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant