Burgemeester Milène Junius en mevrouw Meline Dos Santos Oliviera-dos Reme´dios.
Burgemeester Milène Junius en mevrouw Meline Dos Santos Oliviera-dos Reme´dios.

Als ik kan snoepen ben ik blij!

Algemeen 247 keer gelezen

Hellevoetsluis - Burgemeester Milène Junius bracht maandag met een mooie bos bloemen een bezoek aan Careyn Grootenhoek. De bloemen waren voor mevrouw Meline Dos Santos Oliviera-dos Reme´dios. Zij werd geboren op 19 oktober 1919 en bereikt dus de leeftijd van maar liefst 102 jaar!

“Draagt u die zware ketting iedere dag,” vraagt Meline aan de burgemeester? “Nee, alleen bij heel speciale gelegenheden, zoals uw verjaardag,” reageert de burgemeester ad rem. De familie komt oorspronkelijk uit Macau, China, maar mevrouw Oliviera bracht haar jeugd door in Hong Kong. Ze spreekt Mandarijns, Portugees en Engels. Deze laatste taal vanwege het feit dat zij in China gewerkt heeft als lerares Engels.

Dochter Edriz vertelt dat haar moeder nog heel zelfstandig is. “Ze kleedt zich wel vijf keer per dag om en doet dan lippenstift op. Ook maakt ze dagelijks zelf haar bed op.” Mevrouw Dos Santos Oliviera-dos Reme´dios is kennelijk erg sterk, want ze leeft haar leven tot nu toe zonder medicijngebruik. Tijdens de corona-periode kreeg ze korte tijd wat koorts, maar in een mum van tijd was ze weer terug op haar kamer. En niet alleen voor een korte wandeling in de tuin is ze te porren. Met kleindochter Linsey gaat ze wekelijks naar het winkelcentrum en kleindochter Renée komt in het weekend uit Soest om bij De Smaeck van Hellevoet wat te gaan eten.

Inmiddels zijn er al zeven achterkleinkinderen, met nog twee op komst. Snoepen, dat is haar lust en haar leven, een glas cola, dat gaat er altijd wel in. En een ijsje. 

En waar de andere bewoners de 21 uur in de avonduren niet halen, kijkt Meline graag naar Engelse voetbalwedstrijden. Haar tv staat bijna iedere avond op Ziggo-sport. Liverpool is haar favoriete ploeg. “They won 0-5? Oh wow!”. Half twaalf is vroeg genoeg om naar bed te gaan!

CBS
Volgens het CBS woonden er op 1-1-2021 2.125 vrouwen en 411 mannen van 100 jaar of ouder in Nederland. In de afgelopen decennia nam het aantal honderdplussers vrijwel jaarlijks toe, maar sinds enkele jaren stokt de groei rond 2 200 honderdplussers. De komende jaren zal het aantal honderdplussers naar verwachting weer stijgen. Dit wordt mede veroorzaakt door een kleine babyboom na de Eerste Wereldoorlog.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant