Afbeelding
Foto: Ger den Reijer

Speedboot in de gracht?

Algemeen 653 keer gelezen

Hellevoetsluis - Langs de Amnesty Internationallaan en de Wolterbeekstraat zagen mensen maandagmorgen een oranje voertuig in het water varen. Het zou toch geen speedboot zijn? Nader onderzoek leerde dat het ging om een vaartuig ten behoeve van het beheer van de watergangen.

Om de doorstroming in watergangen te garanderen moet er gemaaid worden. Op sommige, moeilijk bereikbare, plekken zet het waterschap Hollandse Delta een maaiboot in om de waterplanten te verwijderen. Noodzakelijk voor de doorstroming maar schadelijk voor de waterkwaliteit. Waterplanten zijn belangrijk voor de waterkwaliteit. Ze zorgen voor zuurstof in het water en ze zijn een basis voor het waterleven. Het maaien zorgt voor op werveling van slib. Dat is negatief voor het zuurstof gehalte en het brengt in het slib vastgelegde meststoffen in het water. Maaien moet, maar zo weinig mogelijk en zorgvuldig.

De bestuurder van het vaartuig doet zijn best om aan alle voorwaarden te voldoen. Op de vraag of hij weleens bijzondere dingen opvist, antwoordt hij: “Echt kleine voorwerpen, zoals magneetvissers boven water halen, vallen er bij mij doorheen. Wat ik soms opvis zijn fietsen, verkeersborden en een enkele container. Maar vandaag valt het mee, ik heb nog niets onregelmatigs boven gehaald.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant