Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Suppers zorgen voor een spetterende opening vernieuwde Quackstrand

Algemeen 575 keer gelezen

Hellevoetsluis - Vrijdagmiddag 24 september vond tijdens het Haringvlietweekend de langverwachte officiële opening van het Quackstrand plaats. De opening werd namelijk een jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie. 

Maar ondanks de crisis, die de wereld in de greep heeft gehouden sinds maart 2020 en de kwakkelende zomer van 2021, hebben al veel mensen, zoals vanouds, gebruik gemaakt van het heringerichte stukje Hellevoet.   

De eer om het strand officieel tot geopend te verklaren was aan Gedeputeerde van Provincie Zuid-Holland Anne Koning en wethouder Aart Jan Spoon, bestuurslid van het Recreatieschap Voorne-Putten. Zij openden samen symbolisch het vernieuwde strand door een groep suppers te water te laten. De suppers hadden er de grootste lol in. Alhoewel het peddelen niet mee viel, want er stond een behoorlijke wind.

Wethouder Spoon: “Het is al bijna niet meer voor te stellen hoe het er hier uitzag voor het werk begon. Restaurant Boelies lag aan een grasdijk, het parkeerterrein was een grote kale vlakte en het strand was een heel stuk kleiner. En er was geen wandel- en fietsverbinding naar de Shamrock Inn en Hellecat. De wens van de gemeente om de vesting van Hellevoetsluis beter met het Quackstrand te verbinden is met dit plan gelukt. Twee jaar geleden, in 2019, werd een begin gemaakt door de eerste blokken van de trap langs de boulevard te plaatsen; onderdeel van de waterkering. In januari 2021 begonnen de werkzaamheden om het strand op te spuiten met zand. Het Quackstrand kreeg met dit extra zand; een extra breed strand in de bocht. Het resultaat van de werkzaamheden mag er zijn.” 

Reddingspost
Op 1 juli stemde de gemeenteraad in met het verlenen van een krediet van €200.000 voor een nieuwe reddingspost bij het Quackstrand. De locatie aan het Quackstrand zal als vaste reddingpost blijven bestaan en ingericht worden als primair logistiek centrum. Spoon: “Het huidige onderkomen van de reddingsbrigade en het toiletgebouw is zeer gedateerd. Bovendien is er geen toilet voor mensen met een beperking. Wij willen  dat het nieuwe onderkomen voor de Reddingsbrigade ook ruimte biedt voor een goede toiletvoorziening.”

Botenhelling
In het voorjaar van 2022, om precies te zijn op 15 april, zullen de botenhelling en steiger aangelegd gaan worden. “Na 2,5 jaar hebben we afgelopen zomer de vergunning van Rijkswaterstaat mogen ontvangen en kunnen we starten met de voorbereidingen. Sportvissers en recreanten zijn blij dat dit eindelijk gaat gebeuren en er weer boten te water gelaten kunnen worden.”

Windturbines
Het opknappen van het gebied direct naast de dam zal in samenspraak met de inrichting voor de windturbines plaatsvinden. Om deze reden zijn er nu alleen nieuwe bankjes geplaatst en zijn er verder nog geen aanpassingen gedaan. De Raad van State oordeelde in juli dat een windpark in Delfzijl voorlopig niet mag uitbreiden. Eerst zal meer milieuonderzoek uitgevoerd moeten worden voordat deze gemeente in Groningen met de bouw van windmolens mag beginnen. Het college van B&W van Hellevoetsluis heeft daarop besloten om de planning van de bestemmingsplanprocedure voor de windturbines op te schuiven. Eerst moet duidelijk zijn wat de consequenties van de uitspraak van de Raad van State voor andere windparktrajecten is. Hierdoor is vertraging opgetreden wat betreft de plaatsing van de windmolens. De gemeente laat weten dat het nog steeds de intentie heeft om de opgave waar mee ingestemd is op de aangewezen locatie bij de Haringvlietdam in te vullen. De zorg voor de gezondheid en het welzijn van inwoners weegt echter zwaar” laat een woordvoerder van de gemeente weten. “We verwachten dat er dit najaar meer duidelijkheid komt over het vervolgproces en de planning.”

Foto: Wil van Balen


 

Foto: Wil van Balen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant