Het nu gesloopte pand is rond 1850 gebouwd.
Het nu gesloopte pand is rond 1850 gebouwd.

Laatste foto boerderij Moriaanseweg Oost 96

Algemeen 1.219 keer gelezen

Hellevoetsluis - De boerderij op de hoek van de Moriaanseweg Oost en de Molenweg is de laatste van de panden die gesloopt worden voor de nieuwbouw van in totaal acht woningen, vier vrijstaande en vier twee-onder-een kap woningen. Dit project heeft de naam ‘DOK 3223’, en is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Stadsdorp3223.

De woningen zijn ontworpen onder jaren ’30 architectuur en de woningen aan de Moriaanseweg Oost hebben een moderne mansardekap. Dit type kap komt veel voor aan de Moriaanseweg. Het andere deel van de woningen wordt gebouwd aan de Molenweg, in de richting van waar dierenspeciaalzaak Flinterman was gevestigd.

Lange tijd was hier een bedrijf gevestigd. Tot ver in de jaren ’70 van de vorige eeuw zat hier Grond- en transportbedrijf Lekkerkerk Hellevoetsluis N.V. Melkboer Dirk van Bergen Dirksz. (1849 – 1922) had het huis in bezit gekregen vanuit de erfenis van zijn vader Dirk van Bergen Abrahamsz. (1820 – 1896). In het streekarchief Voorne-Putten is terug te vinden dat notaris Cornelis Loef op 1 april 1921 noteerde dat melkboer Dirk van Bergen Dirksz. het pand aan de Moriaanseweg voor 9.000 gulden verkocht aan Leendert Johannes Lekkerkerk, handelaar in landbouwwerktuigen. Leendert mocht de laatste 6.500 gulden van dit bedrag in termijnen terugbetalen.

Het pand op nummer 96 bestond toen uit een huis met schuur en erf. De heer Lekkerkerk sloeg aan het verbouwen, want in het streekarchief vinden we stukken waaruit blijkt dat hij in 1929 vergunning krijgt voor de bouw van een schuur en in 1931 voor een kippenhok. In 1957 wordt een grote bergplaats voor granen bijgebouwd. Deze bergplaats is vorige week reeds afgebroken.

Uit de krant