Cilia Meerman, fractievoorzitter CDA
Cilia Meerman, fractievoorzitter CDA Wil van Balen
Column uit de raad

De mensen vieren feest! De haven is af!

Algemeen 440 keer gelezen

Dat was 400 jaar geleden. Zaterdag 16 oktober 1621. Zaterdag 16 oktober 1621.  Nog steeds geeft een bezoek aan de Vesting een feestelijk gevoel. De historische bezienswaardigheden zien er weer prachtig uit; een stralend witte vuurtoren, de al eeuwen draaiende molen en het droogdok waar momenteel twee schepen worden opgeknapt, wat tot grote bewondering en enthousiasme leidde bij mijn kleinkinderen van 3 en 5 jaar. Rond het droogdok geeft een fraaie tentoonstelling een prachtig overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van de haven in die afgelopen 400 jaar. De geschiedenis van onze haven kent vele hoogtepunten; de haven ontwikkelde zich van militaire onderhoudshaven tot handelshaven, en via marinehaven en werkhaven, tot de belangrijke water-sporthaven die het nu is. Maar dit ging niet altijd over rozen. Zo’n nieuwe functie van de haven was vaak het antwoord op het teloor gaan van de oorspronkelijke functie, o.a. door de aanleg van de Nieuwe Waterweg of door het vertrek van de marine naar Den Helder. Bij het wegvallen van de oude, vertrouwde nijverheid werd dan naarstig gezocht naar een nieuwe invulling van de haven die ook weer kon zorgen voor nieuwe werkgelegenheid. Dat zulke veranderingen een stevige wissel trokken op de inwoners moge duidelijk zijn. Maar het versterkte ook de saamhorigheid. Samen de schouders eronder. Die daadkracht en saamhorigheid zie ik ook nu weer.

 Ondernemers hebben in de afgelopen anderhalf jaar gezocht naar andere mogelijkheden om toch het hoofd boven water te houden en om er helemaal klaar voor te zijn om hun gasten weer te ontvangen en te verrassen wanneer de Coronamaatregelen versoepeld zouden worden. Vrijwilligers hebben achter de schermen heel hard gewerkt om voor de viering van 400 jaar haven Hellevoetsluis met een compleet nieuw, interactief, verrassend programma te komen. Naast de reeds bestaande interessante rondleidingen kun je nu ook een bezoek brengen aan Stroomversnelling, de speciale tentoonstelling van Fortresse Holland Openluchtmuseum Hellevoetsluis. 

Die gedrevenheid en saamhorigheid, het zien en benutten van kansen, zo kenmerkend voor de mensen in en rond de haven in de afgelopen eeuwen, dat alles is nog steeds springlevend. Het CDA koestert die veerkracht vanuit de samenleving, ook straks in de nieuwe gemeente Voorne aan Zee. Maar eerst vieren we feest in onze mooie historische haven.

Tot zaterdag 16 oktober 2021!

Cilia Meerman, fractievoorzitter CDA

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant