Mariska Hol, Richard Ritmeester en wethouder Peter Schop.
Mariska Hol, Richard Ritmeester en wethouder Peter Schop.

De Eendr8 is veilig en schoon!

Algemeen 850 keer gelezen

Hellevoetsluis - Richard Ritmeester, zwembadmanager van Sportfondsen Hellevoetsluis B.V. ontving vorige week het Keurmerk Veilig & Schoon uit handen van Mariska Hol, Kwaliteitsmanager van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ).

Namens de Stichting Zwembadkeur, waarvoor NRZ de werkzaamheden uitvoert, bood Mariska een plaquette aan. Ze legde uit dat het gehele traject dat voorafgaat aan het keurmerk soepel en snel is verlopen. “Dat zegt iets over de vakkennis en de drive die hier aanwezig is. Jullie behoren tot het selecte gezelschap van 40% van de Nederlandse openbare zwembaden die in het bezit zijn van het Keurmerk Veilig & Schoon.” Wethouder van sport, Peter Schop, hoorde de woorden van Mariska Hol glimlachend aan. Hij stelde: “Jullie hebben dit echt verdiend. Er staat hier een prima organisatie en jullie hebben in een moeilijke periode veel voor elkaar gekregen. Complimenten!”.

Richard Ritmeester, de manager van het zwembad, was blij en trots dat dit keurmerk zo kort na de opening van het zwembad in ontvangst kon worden genomen. Aan de hand van een handboek heeft het zwembad zich voorbereid om aan alle kwaliteitscriteria te voldoen. “En nu ook De Samenstroom is opengesteld, gaan we nog verder in het uitbreiden van veiligheidsvoorzieningen. We hebben bijvoorbeeld al een eerste overleg gevoerd wat te doen bij calamiteiten. Je hoopt er natuurlijk op dat het nooit nodig zal zijn, maar je wilt ook niet dat als er iets gebeurt, dat de kinderen buiten in de kou moeten verzamelen.”

Mariska vertelde dat voor gebruikers van een zwembad, en zeker voor kinderen, de sociale veiligheid en veiligheid prioriteit nummer één zijn. “De Eendr8 heeft bijvoorbeeld ook het Blue Cap Keurmerk. Dit betekent dat de zwembadroosters en watercirculatiesystemen in het zwembad veilig zijn. Ook wordt de vloer extra gecheckt op schimmels, want het is heel vervelend als je kind thuis ontdekt dat het een schimmelinfectie heeft opgelopen.”

Het Keurmerk Veilig & Schoon is een door de zwembadbranche ingestelde regeling met het wettelijk kader als basis en daarbovenop een aantal extra kwaliteitseisen die voor zwembaden van toepassing zijn. Het gaat in eerste instantie om hygiëne en veiligheid, milieuaspecten en verder over bijvoorbeeld Legionella preventie en de veiligheid van de speeltoestellen. Alle zwembaden in Nederland dienen te voldoen aan gestelde wet- en regelgeving.

De Nationale Raad Zwemveiligheid staat voor landelijke kwaliteitsstandaarden. Zwemlesaanbieders die voldoen aan de kwaliteitseisen ontvangen de Licentie Nationale Zwemdiploma’s en mogen het Zwem-ABC verstrekken. Goede kwaliteit van zwemlessen is belangrijk, want elke verdrinking is er één teveel. Mariska vertelt dat het een doelstelling is, dat ieder kind kan meedoen aan wateractiviteiten. “Zwemplezier, bootje varen en lekker spelen in het water horen bij ons waterrijke Nederland. Wij willen dat kinderen veilig kunnen opgroeien in een omgeving met veel water. Ieder kind hoort levensreddende vaardigheden aan te leren en het Zwem-ABC te halen.”

Tips
Mariska is nu kwaliteitsmanager, maar ze was vroeger zwemonderwijzer en toezichthouder, dus zij weet waar ze over praat. “Veel mensen hebben al een zwemdiploma, maar in onze kracht schuilt ook onze zwakte. Omdat we goed kunnen zwemmen, overschatten we onszelf nogal eens. We gaan zomaar, ongetraind, de koude zee in. En die overmoed slaat over op anderen. Buitenlanders die hier nog maar kort zijn, zien Nederlanders overal te water gaan en denken dat ook te kunnen. Daar komen elk jaar helaas ongelukken van.’’ Ook al is het nu nazomer, toch wil Mariska ons nog enkele tips geven:

Ga je een eind het open water in, ga dan altijd samen. Als je kramp krijgt is het gevaarlijk om helemaal alleen te zijn. Nog belangrijker is de volgende tip: verlies je kind geen minuut uit het oog. Als pa en ma zich nog even omkleden en hun kinderen alvast vooruit sturen gebeuren de meeste ongelukken, zeker als ze geen diploma hebben. “Binnen één seconde ligt een kind in het water.” En laat een kind nooit alleen in een ‘drijvend dier’ zitten. Als een kind voorover valt, dan kan het zichzelf onder water niet meer loskrijgen.”

Een laatste tip gaat over de situatie dat iemand in nood is. “Je moet echt weten hoe ‘zwemmend redden’ werkt. Anders breng je jezelf in gevaar. De drenkeling zal je vastpakken en onder water duwen. Roep heel hard om hulp, dat werkt meestal beter.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant