Afbeelding
Foto: PR
Video

Test Maeslantkering voor stormseizoen geslaagd

Algemeen 615 keer gelezen

Eénmaal per jaar, voor aanvang van het stormseizoen,  worden zowel de sluiting van de Maeslantkering als de Hartelkering getest door Rijkswaterstaat. Deze keringen hebben de taak om 2 miljoen inwoners van Zuid-Holland te beschermen tegen stormvloeden vanaf zee. Deze zogenoemde functioneringssluiting vond dit jaar voor de 24ste keer sinds de oplevering in 1997 plaats op zondag 12 september en is geslaagd.

Klaar voor het stormseizoen
Na het grote onderhoud in de zomermaanden test Rijkswaterstaat altijd vóór de start van het stormseizoen de Maeslantkering en de Hartelkering, samen de Europoortkering genoemd. Het stormseizoen loopt van 1 oktober tot en met 15 april. De functioneringssluiting is bedoeld om de stormvloedkeringen integraal te testen. De test geldt zowel voor de techniek van de kering als voor de mensen die de keringen bedienen. De jaarlijkse functioneringssluiting markeert dat Rijkswaterstaat in Zuid-Holland klaar is voor het stormseizoen. Overige keringen in de het land zoals de Oosterscheldekering en Ramspol hebben binnenkort hun proefsluiting.

Zware storm Sint Elisabethsvloed 
In de nacht van 18 op 19 november 1421 raasde een zware noordwesterstorm langs de Noordzeekust. Een verwoestende overstroming is het gevolg in grote delen van Holland, Zeeland, West-Friesland, het Gelders rivierengebied en Vlaanderen. Deze Sint Elisabethsvloed was één van de ergste overstromingen in ons land. 600 jaar lijkt al lang geleden, maar de gebeurtenis is actueler dan ooit. Kijk bijvoorbeeld naar de overstromingen deze zomer in Limburg.

 Expositie Keringhuis 
In het Keringhuis, het bezoekerscentrum van de Maeslantkering, wordt dit jaar speciaal aandacht aan de Sint Elisabethsvloed en aan andere overstromingen in Nederland besteed. Van de oudst bekende overstroming in 838 tot aan de overstromingen van de laatste honderd jaar: de Zuiderzeevloed, de Watersnoodramp van 1953 en de overstromingen in het rivierengebied. We laten ook zien hoe Rijkswaterstaat en zijn partners ons land beschermen tegen overstromingen. Later in het jaar is ook in het Biesboschmuseum een expositie gewijd aan dit thema. In het themajaar 600 jaar Sint Elisabethsvloed werken ruim 60 partners samen. Met aandacht voor de historie, natuur, hoogwaterbescherming en het klimaat. Zie:https://600jaarelisabethsvloed.nl/

Stormen kunnen het hele jaar door voorkomen. Werken aan de bescherming tegen hoogwater en stormvloeden is in Nederland dan ook een blijvende noodzaak. Met name tijdens het stormseizoen is de kans het grootst dat een flinke storm het water zo opstuwt dat de waterstanden extra hoog worden. Alles moet dan op orde zijn. Rijkswaterstaat heeft deze zomer weer veel werk verzet aan de Deltawerken zoals de Maeslant-en Hartelkering om de stormvloedkeringen stormbestendig te houden.


De Maeslantkering beschermt Zuid-Holland vanaf Den Haag tot voorbij Dordrecht en viert volgend jaar haar 25-jarig jubileum.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant