Afbeelding
Foto: Wil van Balen
Foto’s

Open Monumentendag, het kan weer!

Algemeen 299 keer gelezen

Hellevoetsluis - De jaarlijkse Open Monumentendag vond het afgelopen weekend plaats. Zaterdag waren er diverse rondleidingen, muziek van de Piece of Cake Jazz Band en het toeristentreintje van stichting Promotie Hellevoetsluis maakte diverse rondjes.

In het Droogdok Jan Blanken stond Duncan Peltenburg, directeur van Fortresse Holland, de gasten op te wachten. “We hebben diverse gastheren en gastvrouwen die de bezoekers ontvangen en we geven zes keer een verkorte versie van onze rondleiding. Er is veel animo voor deze activiteit. De samenwerking van het droogdok met de openluchttentoonstelling ‘Stroomversnelling’ komt vandaag perfect uit de verf en veel bezoekers lopen geïnteresseerd rond.”

Iets verderop loopt de Piece of Cake Jazz Band uit Deventer en veel mensen blijven even stilstaan bij het horen van hun klanken. De jazzband startte bij de opening van de Monumentendag bij het stadhuis en de bandleden lopen de hele middag rond. Een meisje staat met een telefoon in aanslag en het blijkt dat Dominique zelf ook altsaxifoon speelt. “Speel eens een cluster, dan neem ik dat op voor mijn muziekleraar,” vraagt ze, en uiteraard voldoen de leden van de band aan haar verzoek. Lachend lopen ze daarna verder weer in de richting van kazerne Haerlem.

Ook in het Prinsehuis is het gezellig druk. Onder andere de trouwzaal en de werkkamers van de burgemeester en wethouders kunnen bekeken worden. “Het is zó leuk dat het weer kan, we hebben zo veel moois te laten zien in Hellevoetsluis.” 

Bij de vuurtoren is het redelijk druk. Vanaf het water staat er een flinke bries en niet iedereen onderneemt de klim naar boven. Het oliehuisje is voor deze dag ook geopend. Aan de voet van de vuurtoren staan Cor Koch en Frans Robben – de gidsen met de bolhoed – klaar om een nieuwe rondrit te gaan maken. “Dit is de eerste keer dat we weer actief kunnen zijn,” vertelt Cor. Op de vraag hoe hij de Corona-periode is doorgekomen antwoordt hij gevat “met uit mijn neus eten,” waarna Frans vertelt dat hij erg veel heeft gewandeld de afgelopen tijd.

In het treintje bevinden zich mensen van ‘om de hoek’ (Rockanje), maar ook uit Haaksbergen en Gorssel (Gelderland). De laatsten zijn een weekend in onze omgeving en de man van het echtpaar vertelt dat hij het leuk vindt om op de geboortegrond van zijn voorouders te zijn. “Mijn betovergrootvader heette Verschoor en kwam uit deze contreien. In mijn familie komen veel mensen voor met een maritiem verleden, mijn overgrootvader was loods, dus het is erg leuk om hier vandaag te zijn en de informatie van de mannen met de bolhoedjes te horen.” Bij het droogdok denkt een gezin dat het hier een stoomgemaal betreft. Gelukkig worden deze mensen vakkundig voorgelicht door enkele omstanders.

Hellevoeters zijn er ook genoeg te vinden tijdens deze Open Monumentendag. Op de vraag wat zij eventueel nog missen in de Vesting is het antwoord eensluidend: “Vooral in het begin van de week is het er veel te stil. Diverse terrassen zijn gesloten en dat geeft een doodse aanblik.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant