Arie de Jong, voor velen een bekend gezicht.
Arie de Jong, voor velen een bekend gezicht. Foto: Wil van Balen

Hellevoetsluis, waar ligt dat?

Algemeen 790 keer gelezen

Hellevoetsluis - Vorige week vierde Arie de Jong, bedrijfsleider van Smit Mode Hellevoetsluis, zijn 40 jarig jubileum. Al vanaf de opening van winkelcentrum De Struytse Hoeck is Arie het gezicht van de herenmodezaak.

Arie is één van de weinigen in het winkelcentrum die daar nog werkt, vanaf de dag van opening. “Ik begon al op mijn 16e met mijn eerste baantje bij Smit en nadat ik dat vier jaar had gedaan, ben ik in de stoffenzaak die wij thuis hadden begonnen. Het ondernemerschap trok me bij nader inzien niet echt, de stoffenzaak werd overgenomen door Smit, en vervolgens ben ik manager geworden van winkelcentrum de Terp in Capelle. Daar had ik erg gevarieerd werk, van het regelen van de beveiliging tot allerlei overleg met de instanties.”

Toen het na enkele jaren toch weer begon te kriebelen, wierp Arie een visje uit bij de familie Smit om te zien of een terugkeer mogelijk was. En ja hoor, na enige tijd werd hem een baan aangeboden, hij kon beginnen in de nieuwe winkel in de Struytse Hoeck. “Hellevoetsluis, waar ligt dat,” was de eerste vraag die Arie toen stelde. Inmiddels rijdt hij al die jaren op-en-neer, eerst vanuit Capelle a/d IJssel en tegenwoordig vanuit Rotterdam. “Ik vind het best leuk hier, ben ook goed bekend, heb een heerlijke werkplek, maar ik ben teveel gehecht aan mijn ‘oude singeltje’, zoals ik mijn stekkie in Rotterdam altijd noem.”
Na een welverdiende vakantie keert Arie weer gewoon terug. “Ik ben nog niet weg hoor! Ja, de regering pakt mooi wat jaren van me af, want ik heb nog brieven waarin een eerder pensioen en AOW werd aangekondigd. Maar ik doe het met plezier, we hebben hier een heel fijn team en ik heb een prettige werkgever, dus mij hoor je niet klagen.”

Bijna 150 jaar
De geschiedenis van het familiebedrijf `Smit mode´ begint met Jacques van Vreem Luijderszn. Omstreeks 1872 begonnen overgrootvader zeilmaker Sijbrand Smit en zijn vrouw hoedenmaakster Grietje Roosenberg hun handel in manufacturen in de plaats Alblasserdam. De manufacturenzaak begon te groeien en te bloeien. De gehele streek langs de Alblas en Graafstroom werd huis-aan-huis bezocht. Het optimaal service verlenen aan klanten gaat dus ver terug in de tijd. In 1965 vond de oprichting plaats van `W. Smit Textiel N.V.´. Daarmee is juridisch de basis gelegd van de latere `Smit mode´ winkels. De gezinnen werden groter en elk van de `Smitten´ kreeg zijn eigen filiaal. Met z’n allen hebben zij voortgezet en uitgebouwd wat overgrootvader en zeilmaker Sijbrand Smit samen met zijn vrouw in 1872 begon.

Al bijna 150 jaar wordt service verleend aan mensen in Zuid-Holland. Die rijke geschiedenis schiep enigszins de verplichting om dat alles eens op een rijtje te zetten. De heren Ad Korpel en Willem Smit Sijbrandszn. waren bereid speurwerk te verrichten om deze gegevens bij elkaar te krijgen. Dit werd gepubliceerd in het boek ‘De kinderen brengen het wel even langs’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant