LED-portalen bij zebrapaden zou de zichtbaarheid van voetgangers zowel in het donker als bij daglicht vergroten. (Foto: M.Groothuijzen)
LED-portalen bij zebrapaden zou de zichtbaarheid van voetgangers zowel in het donker als bij daglicht vergroten. (Foto: M.Groothuijzen) Marck Groothuijzen

College B&W wil meer veiligheid voor overstekende voetgangers

Algemeen 1.418 keer gelezen

Gemeente Hellevoetsluis wil het aantal voetgangersoversteekplaatsen die verlicht zijn uitbreiden. Na een inventarisatie blijkt dat 17 locaties in aanmerking komen om veiliger te maken voor voetgangers. Hierbij gaat het om oversteekplaatsen die niet direct bij een kruising of rotonde liggen.

Bij de herinrichting van de Rijksstraatweg drie jaar geleden wilde de gemeente de veiligheid van voetgangers vergroten door de zichtbaarheid van voetgangersoversteekplaatsen op deze drukke weg te verbeteren en ongevallen te voorkomen. Er werd destijds gekozen om opvallende LED-portalen te plaatsen. Door het geel reflecterende bord boven de rijbaan moet de voetgangersoversteek zowel bij daglicht als in het donker duidelijk zichtbaar zijn. Door de LED verlichting is in het donker de oversteekplaats beter verlicht. Mensen die willen oversteken zouden daardoor goed zichtbaar zijn voor voertuigen. Door de positieve ervaringen na de herinrichting van de Rijksstraatweg wil het college ook op andere plekken in Hellevoetsluis voetgangersoversteekplaatsen op deze manier inrichten. Het gaat onder meer om de Kooilaan, de Ebstroom, Plantaanlaan Mandemaker en de Jachthoorn.

Op deze 17 aangewezen locaties verwachten medeweggebruikers niet altijd een voetgangersoversteekplaats. Bij kruisingen of rotondes is het volgens de gemeente niet nodig weggebruikers nog eens te wijzen op oversteekplaatsen omdat je daar voetgangers zou mogen verwachten. Bovendien zouden LED-portalen op die plekken juist de aandacht van automobilisten te veel afleiden. De raad wordt op 30 september gevraagd in te stemmen met een krediet van € 155.000.

Uit de krant