Afbeelding
Ger den Reijer

Fortresse Holland opent 14 augustus a.s. haar deuren met Stroomversnelling

Algemeen 762 keer gelezen

Aanstaande zaterdag is het zover: de openluchttentoonstelling ‘Stroomversnelling’ die is opgesteld rondom het Droogdok wordt geopend. Duncan Peltenburg, directeur Fortresse Holland, zet op het terrein vol enthousiasme de laatste puntjes op de i als we hem spreken.

“De grote foto-panelen staan nu opgesteld en in de loop van de week komen daar nog tekstborden met uitleg bij te staan,” vertelt hij. “Samen met projectmedewerker Dominique Sonneveld en stagiaire Robin hebben we er maanden voorbereiding in gestoken om deze buitententoonstelling, inclusief virtuele tijdlijn, te realiseren.”

Verbouwing

De museumloods wordt geheel verbouwd en de tentoonstelling in de buitenlucht biedt bezoeker toch de mogelijkheid om kennis te nemen van de rijke maritieme historie van Hellevoetsluis.

Duncan: “We zijn maar wat blij dat, mede dankzij de gemeente Hellevoetsluis, DeltaPORT Donatiefonds en het Kickstart Cultuurfonds vanaf 14 augustus 2021 een buitententoonstelling met virtuele tijdlijn gepresenteerd kan worden.”

Bij Stroomversnelling worden bezoekers aan de hand van een deel van de collectie van het Stadsmuseum meegenomen in de rijke historie van Hellevoetsluis. Vanaf het moment van oplevering van de vestinghaven in 1621, tot aan de opening van de Haringvlietdam in 1971 en de overgang naar de zoetwater recreatiehaven. Een beeldende trip door de eeuwen heen, langs hoogtepunten, zeeslagen, (wereld)oorlogen, technische ontwikkelingen, politieke beslissingen, vlotenparades, handelssuccessen en rampspoed. Vanzelfsprekend passeren ook diverse spraakmakende historische figuren de revue. Stapje voor stapje kom je dichter bij het hier en nu.

Onderweg tref je een aantal QR-codes die je kunt scannen met je smartphone om online nog dieper in de virtuele tijdlijn en in de achtergronden van 400 jaar Haven Hellevoetsluis te duiken. Je maakt zo direct kennis met een belangrijk deel van de geheel vernieuwde website.

Duncan Peltenburg

Directeur Duncan Peltenburg stapte op 1 februari 2021 aan boord van Fortresse Holland met een belangrijke taak: de rijke historie van de vestinghaven en het maritieme erfgoed op duurzame wijze ontsluiten. De komende jaren zet hij zich samen met het team en een grote groep betrokken vrijwilligers in om een brede doelgroep te bereiken en de grote betekenis die de stad als marine- en vestinghaven eeuwenlang voor Nederland heeft vervuld regionaal en nationaal te exploiteren. Dat het Stadsmuseum zich onlangs officieel mocht inschrijven in Museumregister Nederland, is een mooie eerste stap richting de toekomst.

14 augustus

Vanaf zaterdag 14 augustus 2021 zijn bezoekers, jong en oud, van harte welkom op het buitenterrein van Droogdok Jan Blanken om zich coronaproof onder te dompelen in de maritieme historie en het erfgoed van Hellevoetsluis aan de hand van de verhalen rondom 400 jaar Haven. De topstukken uit de collectie van het Stadsmuseum, dat onlangs haar vijftigjarig jubileum op de agenda had staan en toetrad tot Museumregister Nederland, worden hier gepresenteerd. Het is voor het publiek de eerste officiele kennismaking met stichting Fortresse Holland, die de komende jaren intensief samenwerkt met Droogdok Jan Blanken, Ramtorenschip Buffel en het Stadsmuseum Hellevoetsluis.

Stroomversnelling is te zien op het buitenterrein van Droogdok Jan Blanken, Dokweg 5 te Hellevoetsluis. De buitententoonstelling is gratis toegankelijk en zonder reservering te bezoeken. Daarnaast worden er rondleidingen verzorgd die te boeken zijn via het vernieuwde online ticketsysteem op www.fortresseholland.nl

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant