Afbeelding
Blog

Op stap met Lisa: EHBO in de zomer

Algemeen 534 keer gelezen

Het is zomer en hopelijk gaat het weer nu eindelijk meewerken. Natuurlijk verheugen wij ons allemaal weer op het mooie weer, dagjes uit en de geplande vakantiebestemming, al is het nu door de Coronapandemie allemaal nog steeds onrustig en onzeker. Maar ook daarnaast zijn er nog wat zaken waar je alert op moet zijn om van een fijne zomer te kunnen genieten. Denk daarbij aan beten van beestjes, ongemakken tijdens het reizen, te veel zon en vervelende planten.

Wij geven je EHBO tips zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan. Wij hebben natuurlijk niet gestudeerd voor arts, maar met deze tips en een goed gevulde EHBO kist kom je een heel eind en kan je snel weer van je vakantie genieten! In geval van twijfel altijd een dokter raadplegen! Check ook voor je weggaat even de regels van het land waar je naartoe gaat, zeker in deze tijd. Dan kom je niet voor nare verrassingen te staan.

CORONA

Ook dit jaar zal de zomervakantie er voor iedereen anders uitzien vanwege Corona. Misschien ga je dit jaar niet naar het buitenland en blijf je in eigen land. Ook in Nederland is het van belang goed voorbereid op vakantie te gaan. Blijf altijd je gezonde verstand gebruiken, neem geen risico’s en check de regels. Ga je wel naar het buitenland? Bereid je goed voor op de maatregelen die in dat land van toepassing zijn. In veel landen is het nog steeds verplicht een mondkapje te dragen in binnenruimtes, maar soms ook buiten. Zorg ervoor dat je altijd voldoende mondkapjes, handschoenen en desinfecterende middelen bij je hebt. En blijf je handen wassen! Check ook welke regels er zijn rondom testen, vaccinatie en eventuele quarantainetijd. Kijk hiervoor op de site van de overheid: www.nederlandwereldwijd.nl

BETEN VAN BEESTJES

EIKENPROCESSIERUPS

Een vervelend beestje in deze lijst is de eikenprocessierups. Dit is een rups van een nachtvlinder die als pop overwinterd in de bodem nabij een eik. Wanneer deze ontpopt tot een vlinder gaat hij de eikenboom in om daar zijn larven neer te leggen. Deze groeien uit tot rupsen met gevaarlijke brandharen. Ester’s zoon heeft twee jaar geleden gesport in een gebied waar deze rups bleek te zitten en kreeg over zijn hele lichaam uitslag en blaasjes, wat heel erg brandde.

Het hielp hem om met een stuk plakband over de plekken te gaan en los te trekken zodat de brandharen los kwamen van zijn huid. Daarna hebben we alle plekken ingesmeerd met Aloë Vera Gel om de plekken te verkoelen. Een plakkende kledingroller kan ook helpen! Helaas duurt het herstel hiervan lang. Het kan bijna twee weken duren voordat alle plekken weg zijn. Gelukkig wordt het branderige gevoel wel steeds een beetje minder, maar het is vervelend genoeg om goed op te letten. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

BIJEN

Twee jaar terug werd ik voor het eerst in mijn leven gestoken door een bij. Dat was echt geen pretje, want het brandde vreselijk en het werd meteen dik. Gelukkig hebben wij een uitzuigsetje in huis waarmee ik meteen het gif uit kon zuigen. Daarna heb ik er een koud washandje op gelegd en de plek dik ingesmeerd met Azaron. Heb je nu geen uitzuigsetje bij de hand maar zit de angel wel in je huid? Schraap dan voorzichtig de angel weg met je vingernagel of gebruik hiervoor de botte kant van een mesje/schaar. Heb je geen Azaron bij de hand? Gebruik dan een andere verkoelende zalf met Aloë Vera of Calendula. Ben jij of is iemand in je omgeving in de mond gestoken? Laat 1-1-2 bellen en regel een ijsblokje. Als je daarop zuigt gaat dat de zwelling tegen. Raak vooral niet in paniek, maar dat is een beetje de stelregel wanneer het gaat om EHBO.

MUGGEN

Er is niets vervelender dan een mug in je kamer of tent. Je knipt je licht uit en daar heb je die krengen. Muggen worden aangetrokken door lekkere parfum en bodylotion. Ook mensen die alcohol hebben gedronken zijn woest aantrekkelijk voor de mug. Hou daar dus rekening mee. Maar wat kan je nog meer doen om muggen buiten de deur te houden?

- Lavendel, eucalyptus en citroen vinden muggen vreselijk! Smeer daarom olie met deze geuren op je lijf. Het kan geen kwaad en het werkt perfect!
- Muggen houden van windstil, zet dus een ventilator neer of zet de airco lekker aan.
- Smeer je in met DEET (hoewel die geur voor ons ook niet echt fijn is). Die van de Etos is trouwens wel te doen en werkt prima!
- Gebruik een klamboe, dat is nog knus ook!
- Gebruik een muggenstekker, het hoge geluid hoor jij niet, maar muggen haten het!

TEKEN

Als je een dagje in het bos bent geweest of je hebt gewandeld in hoog gras, check jezelf en je gezinsleden dan altijd op teken. Teken zien eruit als piepkleine spinnetjes als ze zich nog niet hebben volgezogen. Zitten ze vol dan zien ze eruit als grijze kapucijners. Je kan een teek er niet zomaar uittrekken: je hebt kans dat de kop achterblijft in het wondje. Zorg er daarom voor dat je altijd een pincet of een tekentang in je EHBO kist hebt zitten. Van een teek kan je de ziekte van Lyme krijgen dus onthoud altijd de plek waar en wanneer je gestoken bent.

TEKEN HOUDEN VAN WARME PLEKJES DUS CHECK:

- je oksels
- je knieholtes
- achter je oren
- het randje van je onderbroek
- je lies
- je nek, op de plek van je haargrens

ALS JE EEN TEEK HEBT GEVONDEN:

- Verwijder deze dan zo snel mogelijk.
- Als de teek zich nog niet heeft vastgebeten, gebruik dan plakband op het kleverige stuk van een pleister.
- Heeft de teek zich wel vastgebeten, gebruik dan een tekentang of een pincet.
- Zet de tang of pincet zo dicht mogelijk tegen de huid aan (knijp niet in het lichaam van de teek!).Trek de teek los met een rustig trekkende beweging.
- Gebruik je een pincet? trek de teek dan in een rechte beweging van de huid.
- Gebruik je een tekentang? Check dan de gebruiksaanwijzing. Soms moet je namelijk een trekkende beweging maken en soms een draaiende beweging.
- Zorg dat je de hele teek eruit haalt.
- Ontsmet de plek waar de teek heeft gezeten (let op: dit doe je pas nadat je de teek hebt verwijderd. Doe dit niet wanneer de teek nog in je huid zit!)

WANNEER GA JE NAAR DE HUISARTS?

- Als je de teek er niet uitkrijgt.
- Als je in de maanden na de beet een rode ring/vlek krijgt op de plek waar je bent gestoken.
- Je je grieperig begint te voelen.|
- Je dubbel gaat zien.
- Je pijn krijgt in je ledematen en krachtverlies krijgt in handen, armen en/of benen.
- Je last krijgt van je gewrichten.
- Raadpleeg bij tekenbeten bij kinderen altijd de huisarts! Grote kans dat de huisarts een antibiotica kuurtje geeft.

KWALLENBETEN

Je bent lekker aan het zwemmen en ineens voel je dat je gestoken wordt. Maar je ziet niets! Grote kans dat je bent gestoken door een kwal. De meeste kwallen zijn doorzichtig, dus ze zijn niet echt opvallend. Maar pijnlijk is het wel! Een kwal steekt eigenlijk niet, maar zwem je tegen de tentakels aan, dan geven die wel gif af. Er ontstaan in de meeste gevallen pijnlijke, rode plekken. Van een kwallenbeet kan je misselijk worden, gaan braken, koorts krijgen, verward raken en soms zelfs buiten bewustzijn raken.

WAT KAN JE DOEN TEGEN EEN KWALLENBEET?

- Neem een zo heet mogelijke douche, dat verlicht de pijn.
- Verwijder eventuele tentakels (doe wel handschoenen aan of gebruik een pincet!).
- Azijn kan helpen tegen kwallenbeten (maar werkt averechts wanneer je bent gestoken door een Portugees oorlogsschip).
- Na behandeling is koelen fijn.
- Raadpleeg een hulppost op het strand of arts voor zalf om de pijn en jeuk te verlichten.

ZEE-EGELS

In sommige landen leven zee-egels in het water. Zee-egels zijn geen agressieve dieren, maar het kan gebeuren dat je er per ongeluk op gaat staan. Als je op een zee-egel gaat staan, breken de stekels af in je huid. De stekels geven gif af waardoor het erg pijnlijk is. Verwijder zo snel mogelijk de stekels en ontsmet de wondjes met azijn. Krijg je de stekels er niet helemaal uit? Doordrenk dan een doek in azijn en bindt deze om je voet. Het duurt wel een paar dagen voor de stekels opgelost zijn. Bij aanhoudende pijn is het raadzaam een huisarts te raadplegen. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen! Draag daarom waterschoenen in de zee zodat je voeten beschermd zijn!

REIZEN

WAGENZIEKTE

Mensen die een eind op weg gaan met de auto, kunnen dit tegenkomen. Vooral kinderen zijn gevoelig voor wagenziekte. Ook mijn zoon kan er last van hebben. Erg vervelend voor het kind, maar ook voor de rest van de inzittenden. Wat kan je nou doen tegen wagenziekte?

- Neem altijd spuugzakjes mee, die kan je krijgen bij de drogist. Er zit op de bodem een stofje dat braaksel omzet in een geurloze gelei. Vaak zit er ook een monddoekje bij.
- Mijn zoon heeft veel baat bij zijn anti-wagenziekte bandje. Deze hebben wij gekocht bij de ANWB.
- Tegen wagenziekte zijn ook pilletjes te verkrijgen.
- Zorg ervoor dat je kind niet teveel met zijn of haar hoofd gebogen zit. Lezen en computerspelletjes spelen maken het er niet beter op. Hang liever een videoschermpje op. Dan kijkt het kind recht vooruit.
- Neem regelmatig een pauze om de benen te strekken.
- Zet een raampje open voor frisse lucht.

OORPIJN IN HET VLIEGTUIG

Veel mensen hebben tijdens de start en de landing van een vliegtuig last van hun oren. Volwassenen, maar ook kinderen. Vooral voor kleine kinderen is het lastig om hiermee om te gaan omdat ze niet begrijpen waar de pijn opeens vandaan komt. Een goede tip is om de allerkleinsten tijdens het opstijgen en landen drinken te geven uit een zuigfles. Hierdoor blijven ze slikken waardoor de oren op een natuurlijke manier geklaard worden. Voor de iets grotere kinderen en volwassenen onder ons is het kauwen op een snoepje zoals winegums, drop of kauwgom ook altijd een handig middeltje. Gapen of je oren klaren door je neus dicht te knijpen en zachtjes proberen door je neus te blazen wil ook helpen. Heb je echt flink last van je oren? Dan bieden neusspray met Xylometazoline of speciale drukverlagende oordoppen een uitkomst.

TE VEEL ZON

VERBRANDING DOOR DE ZON

Je kent dat wel: je zit heerlijk in de zon aan een cocktail in de zomervakantie. Er staat een lekker briesje dus het zal niet zo hard gaan in de zon. Mis! Aan het einde van de dag ben je helemaal verbrand. Alles doet zeer en je voelt je heel naar. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen, maar wat kan je doen als je verbrand bent?

- Neem een lauwwarme douche zonder zeep.
- Doop een theedoek in de karnemelk en leg die op de verbrande plek.
- Smeer de verbrande plek in met yoghurt.
- Smeer de verbrand huid in met Aloë Vera, dit is te verkrijgen bij de drogist.
- Leg plakjes komkommer op de verbrande plek.
- Smeer je in met aftersun.
- Plakjes rauwe aardappel trekken de warme uit je huid.
- Zet kamille thee, laat die afkoelen en gebruik kompressen of wattenschijfjes

Een verbrande huid doet er minstens drie dagen over om te herstellen. Ga dus niet de volgende dag meteen weer in de zon.

ZONNESTEEK

Het kan zijn dat je je na een verbranding helemaal niet goed gaat voelen. Krijg je last van braken, hoofdpijn, duizeligheid, zie je bleek en heb je een gloeiende huid? Dan heb je kans dat je een zonnesteek te pakken hebt. Wat kan je tegen een zonnesteek doen?

- Neem een koele douche.
- Ga in een koele ruimte liggen.
- Hou je rustig.
- Probeer te drinken, maar geen alcohol!
- Worden je klachten hierdoor niet minder, neem dan contact op met je huisarts.

PS: Zelfs al blijf je in Nederland is het oppassen geblazen met de zon. De laatste jaren zijn onze zomers bijna net zo tropisch als op exotische eilanden, dus ook hier geldt dat je moet blijven smeren en moet uitkijken voor een zonnesteek.

NARE PLANTEN

In de zomer spelen kinderen graag en veel buiten. Maar helaas treffen ze tijdens het ravotten in de bosjes weleens een nare plant, die de de huid kan aantasten.

BERENKLAUW

Berenklauw is een plant die in de laatste jaren is uitgegroeid tot een heuse plaag. En dan in het bijzonder de reuzenberenklauw. Deze plant kan wel tot 5 meter hoog worden en heeft in de zomerperiode grote witte bloemschermen. Je vind het veel langs fietspaden, langs snelwegen en slecht onderhouden bossen en parken.

Het probleem met deze plant is dat hij bij aanraking niet direct een reactie geeft, maar pas na ongeveer 24 uur. Je hebt dus niet altijd door dat je in contact bent gekomen met deze plant. Het sap van de plant veroorzaakt rode, jeukende plekken en kan zelfs overgaan tot blaarvorming, met name als de plekken zonlicht krijgen. Als je merkt dat je met een reuzenberenklauw in aanraking bent geweest is het belangrijk om zo snel mogelijk te plek goed af te spoelen en een week lang de zon zo veel mogelijk te vermijden. Als er huidletsel te zien is, kan je het beste contact met de huisarts opnemen.

BRANDNETELS

Een brandnetel is ook zo’n plant waar je behoorlijke hinder van kan hebben. Al is deze plant gelukkig wel een stuk onschuldiger als de reuzenberenklauw. Zodra je met een brandnetel in aanraking komt, voel je het direct branden of prikken. De huis kan rood en gezwollen raken en juist in contact met water het pijnlijke gevoel verergeren. In de meeste gevallen trekt dit gevoel binnen een uur vanzelf weg. Wil je daar niet op wachten, dan kan je de plek insmeren met een menthol houdende zalf, Calendula zalf of Aloë Vera gel.

OOK BELANGRIJK!

In sommige landen is het verplicht een EHBO tas of doos bij je te hebben in de auto. Om discussie te voorkomen en voor je eigen veiligheid is het altijd fijn om in je achterbak te hebben. Een gevarendriehoek en veiligheidshesje is in elk Europees land verplicht. In Frankrijk is het verplicht een alcoholtest bij je te hebben. Fijne en veilige vakantie allemaal!

Bronlocatie van dit blog: https://opstapmetlisa.nl/ehbo-in-de-zomervakantie/

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant