Wil en Jan hebben met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen het diamanten huwelijk gevierd.
Wil en Jan hebben met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen het diamanten huwelijk gevierd.

Gewoon blijven lachen!

Algemeen 739 keer gelezen

Hellevoetsluis - Maandag 12 juli jl. bracht burgemeester Milène Junius een bezoek aan het diamanten echtpaar Beek – Horsma.

Jan Beek en Wil Horsma komen oorspronkelijk uit Hoorn en in die omgeving leerden ze elkaar kennen. De vader van Jan was voorzitter van de mandoline vereniging waar Wil lid van was en daar is de liefde ontsproten. Na gezellige dansavondjes en andere verenigingsuitstapjes werden Wil en Jan uiteindelijk een paar. Ze kennen elkaar al 63 jaar, waarvan dus 60 jaar als echtpaar.

Wil en Jan kregen twee kinderen en inmiddels is de familie uitgebreid met vijf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Jan werkte als technicus op de telefooncentrale bij het Staatsbedrijf der Posterijen en Telegrafie in Enkhuizen, later Hoorn, en stapte vervolgens als radiotechnicus over naar NERA. Dit staat voor NEderhorst den Berg RAdio. NERA vervulde na de oorlog een belangrijke rol in het internationale telefoonverkeer en vormde lange tijd een twee-eenheid met het op de Veluwe gelegen Radio Kootwijk. Het NERA ontving radiosignalen uit het buitenland en Radio Kootwijk zond deze uit. Wil werkte onder andere bij de Spoorwegen als lokettiste en plaatsvervangend bureauchef en tevens bij de Belastingdienst. Toen de kinderen groter waren heeft Wil een studie opgepakt en stond ze enige tijd voor de klas in Brielle. Later werkte ze bij een vriendin in de bistro in de Kerkstraat. Jan vertelt dat hij het in zijn werk na een paar jaar steeds wel gezien had en mede daardoor heeft het echtpaar heel wat woonplaatsen gehad: van Hoorn ging het naar Zeist, daarna werd verhuisd naar Odijk, vervolgens naar Pijnacker en toen weer naar Doesburg. 44 jaar geleden trad de stabiliteit in en verhuisden Wil en Jan naar Hellevoetsluis, waar ze aan de Wisselslag het huis kochten waar ze nu nog wonen.

Jan werkte op een gegeven moment bij één van de bedrijven van Stokvis en toen dat bedrijfsonderdeel werd afgestoten heeft hij dit besloten dit bedrijf over te nemen. Dit bedrijf, AdQuipment medical b.v., was voorheen gevestigd in Rotterdam, later in Spijkenisse en zit nu aan Christiaan Huygensweg in Hellevoetsluis. AdQuipment levert medische apparatuur en wordt op dit moment gerund door zoon Nils Beek. In hun nieuwe woonomgeving sloot Jan zich aan bij de schaakvereniging en later bij de Loge L’ Aurore, de vrijmetselaars in Brielle. Daar werd hij voorzitter en uiteindelijk gedurende drie jaar voorzittend meester. Wil sloot zich aan bij de mandolinevereniging in Oostvoorne en volleybalvereniging Ibis. Als we vragen naar het recept voor een 60-jarig huwelijk antwoorden de beide echtelieden eensluidend: “gewoon blijven lachen.” Wil voegt er aan toe: “En af en toe ter afwisseling wat gezelligs doen,” En dat doen ze dan ook.

Gevraagd naar de toekomst is Wil erg duidelijk: “gewoon blijven ademhalen.”

En zo is het maar net!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant