Afbeelding

Maaiboten en vispaaiplaatsen in de sloten

Algemeen 385 keer gelezen

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder.

Water moet zomer en winter onbelemmerd kunnen stromen. We maaien elke sloot daarom één of meerdere keren per jaar. De belangrijkste sloten onderhoudt het waterschap. Ze vormen de slagaders van het watersysteem. De gemeentes, de provincie, Staatbosbeheer en Rijkswaterstaat onderhouden de overige sloten.

Maaiboten
Brede sloten maait het waterschap met een maaiboot. Aan de zijkant van de boot zit een maaibalk. Met de voorkant van de boot kunnen de losgesneden waterplanten bij elkaar geschoven worden naar een plaats waar ze uit het water op de oever geschept kunnen worden en opgeruimd.

Vispaaiplaatsen
Van de bredere sloten maaien we in het voorjaar alleen het midden van de sloot. De rietoevers worden ontzien voor de natuur en vooral voor de vissen. In het water tussen het riet ontstaan zogenoemde vispaaiplaatsen. Hier leggen en bevruchten bepaalde vissoorten hun eieren (paaien). Deze viskraamkamers bieden jonge visjes voldoende bescherming.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant