Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Milan Held van Hellevoet: ‘kleine man, grote beslissing’

Algemeen 1.561 keer gelezen

Hellevoetsluis - Donderdagmiddag 15 juli heeft burgemeester Milène Junius het Hellevoetse jeugdlintje 2020 ‘Held van Hellevoet’ uitgereikt. Normaliter vindt de uitreiking plaats tijdens de nieuwjaarsreceptie.

Milan Banis, 9 jaar, was dit jaar de enige die een jeugdlintje mocht ontvangen. Milan was samen met papa Marco en papa Alex met de auto van tante Claudia naar het gemeentehuis gekomen. Zij wisten niet wat er zou gaan gebeuren. In de trouwzaal zaten opa en oma, familie, goede vrienden en twee vriendjes van Milan klaar. De burgemeester verwelkomde Milan en zijn vaders bij de deur. “Milan, welkom op het gemeentehuis, we hebben jou uitgeroepen tot held van Hellevoetsluis. Kom binnen, dan leg ik je alles uit.” De verbouwereerde Milan nam stilzwijgend plaats op de stoel die voor hem was klaargezet, zijn vaders links en rechts van hem. 

Milan wist nog steeds niet goed waarvoor hij er was, want hij keek verbaasd toen de burgemeester hem vroeg of het nu duidelijk was waarom iedereen hierheen was gekomen.

“Je hebt iets heel bijzonders gedaan en daarom zijn we hier. Want vorig jaar (red. 2 november 2020) kwam je in de huiskamer en zag je dat papa Marco er niet goed uit zag. Je riep naar boven naar papa Alex – die zat te werken en in vergadering was – dat hij snel naar beneden moest komen. Toen deze antwoordde dat hij ‘zo wel zou komen’, riep je dwingend dat hij NU moest komen.” Daarop spoedde Alex zich naar beneden en zag dat het inderdaad niet goed ging met Marco.

Door zo snel en goed te handelen heeft Milan ervoor gezorgd dat er op tijd een ambulance was, toen zijn vader een hartinfarct kreeg. “Ik vind het super dapper van je,” zei de burgemeester, voordat Milan een groot applaus kreeg en dikke zoenen van zijn vaders. Daarna kreeg hij het jeugdlintje “Held van Hellevoet’ uitgereikt en een aantal cadeaus. 

“Bedankt,” was het enige dat de nog steeds onder de indruk zijnde Milan kon uitbrengen. Daarna ging hij terug naar zijn stoel en toen kwam de lach terug op zijn gezicht. Samen met zijn vriendjes, die in het complot zaten, ging hij op één van de vele foto’s die werden genomen. De aanvragers van het jeugdlintje, opa en tante Claudia keken glunderend toe. “Jullie mogen onwijs trots zijn op Milan,” sprak de burgemeester nog. Milan is echt een rolmodel, ik hoop dat andere kinderen ook zo handelen als ze zien dat er iets niet klopt.” Vader Marco: “Het was echt anders afgelopen als jij niet zo had gehandeld, ik ben echt trots op je,” en hij gaf Milan nog maar eens een dikke knuffel. Hij bedankt Milan, Alex en de aanwezigen omdat ze zo goed voor hem zorgen.

Jeugdlintjes ‘Held van Hellevoet’
Sinds enkele jaren worden jaarlijks jeugdlintjes uitgereikt aan jeugdige inwoners die zich inzetten voor onze samenleving. Het jeugdlintje is bedoeld als blijk van waardering voor kinderen en jongeren tussen de 6 en 18 jaar die een buitengewone prestatie hebben geleverd. In 2018 werden de eerste jeugdlintjes uitgereikt aan Jelle van den Bos, Mikai van der Stelt en Frank Moerland. In 2019 kwam de eer toe aan Wessel Bekker en Morwena Pleines en een jaar geleden aan Inke Kramer.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant