Afbeelding
Foto: PR
Column

Boeren

Algemeen 257 keer gelezen

De boeren komen er weer aan! Waar miljoenen Nederlanders tot pakweg begin 2020 een boer uitsluitend kenden van Boer zoekt Vrouw (> 3 miljoen kijkers!), zagen we de boeren in het Journaal en in opinieprogramma’s. En dagelijks in de krant. Boeren hier, boeren daar, boeren tot vervelens toe? Even was het stil, corona, maar nu komen ze er weer aan, de demonstrerende boeren op het Malieveld.

Op grond van artikel 9 van onze Grondwet heeft iedereen het recht om te demonstreren. Dit recht houdt in dat je samen met één of meer personen in het openbaar een mening mag uiten. Het recht om te demonstreren is echter geen absoluut grondrecht.

Als er een demonstratie plaatsvindt, dan zijn er een paar gronden op basis waarvan een demonstratie mag worden beperkt, verboden of beëindigd. Die gronden zijn: gevaar voor de gezondheid, het verkeer en/of wanordelijkheden.

In eerste instantie kon ik sympathie opbrengen voor de acties van de boeren. Hardwerkende mensen wier boterham in gevaar dreigt te komen, daar heb je al snel een gevoel bij. De boeren deden een duit in het zakje door te vertellen hoe ze hun best deden om ons voedsel in de schappen te krijgen. Ook in Corona-tijd.

Maar los van de sympathie: op het moment dat andere mensen last beginnen te krijgen van demonstraties begin ik af te haken. Daarbij komt: wat helpt het als je een file veroorzaakt van pakweg 20 kilometer? Zou politiek Den Haag daar echt voor zwichten?

Als u op de Utrechtsebaan bij Den Haag vaststaat omdat vertrekkende Malieveld-boeren met hun tractoren over de snelweg rijden, wat gebeurt er dan met uw begrip? Wat denkt u als dezelfde tractoren op de A1 worden geparkeerd? ‘De politie gaat met de boeren op de A1 in gesprek,’ hoorde ik dan op de radio.

Als mensen te veel last krijgen van een demonstratie, dan mag er wat mij betreft worden ingegrepen. Misschien schiet ik te veel in de stress, maar ik zeg “gewoon bekeuren die hap en moven’ Je moet je ook als protesterende boer op een tractor gewoon aan de verkeersregels houden. En overlast veroorzaken voor hardwerkende mensen is niet de manier om stemmen voor je motivatie te verdienen.

Ik ben benieuwd hoe het u vergaat, boeren(d) of niet?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant