Wethouder Peter Schop: "Ik ben ontzettend blij met deze overeenkomst. Het wordt een prachtig plan, met de uitstraling van landelijk wonen.  De Boomgaard zal gaan bijdragen aan de doorstroming op de woningmarkt."
Wethouder Peter Schop: "Ik ben ontzettend blij met deze overeenkomst. Het wordt een prachtig plan, met de uitstraling van landelijk wonen. De Boomgaard zal gaan bijdragen aan de doorstroming op de woningmarkt."

Eindelijk groen licht ontwikkeling woonwijk De Boomgaard

Algemeen 1.180 keer gelezen

Hellevoetsluis - Vorige week is een overeenkomst getekend met de Grond Exploitatie Maatschappij (GEM )voor de ontwikkeling van de nieuwe wijk De Boomgaard. De gemeente hoopt uiteindelijk 1000 woningen te kunnen realiseren in dit gebied.  

Al zo’n 25 jaar is er sprake van bouw van een nieuwe woonwijk op deze locatie in de polder. Jaren geleden waren de onderhandelingen nagenoeg afgerond en ging het hele verhaal toch niet door. Maar nu is de kogel door de kerk en kan er een nieuwe wijk worden verwezenlijkt. 

Op het grondgebied dat zich in het gebied nabij de flats aan de Parnassialaan en de Rijksstraatweg bevindt zullen in de eerste fase 360 woningen worden gebouwd. De grond waarop gebouwd gaat worden is van de drie projectontwikkelaars Heijmans Vastgoed, Roosdom Tijhuis en Adriaan van Erk. Ze werken in dit project samen als GEM De Boomgaard. 

Bouwweg
GEM is eigenaar van de meeste grond waarop gebouwd zal gaan worden. De gemeente verkoopt haar eigen stuk grond aan deze partij. Hierdoor speelt de gemeente geen rol in de ontwikkeling, maar houdt wel haar taak als overheid met betrekking tot vergunningverlening en toezichthouder. “Wij moeten er als gemeente voor zorgen dat de ontwikkeling binnen het bestemmingsplan past en dat daar niet van afgeweken wordt” geeft wethouder Bouw- en Woningtoezicht Peter Schop  aan. “Projectontwikkelaars mogen overigens niet alleen komen ‘halen’ “zegt hij. “Een woningproject moet een toevoeging zijn voor de stad. De huidige woningen die in het gebied liggen moeten meegenomen worden in de ontwikkeling van de woonwijk. Met deze bewoners gaan we in gesprek. Er is geen sprake van onteigening. Overlast van het bouwen die zal er nu eenmaal zijn, maar dat proberen we tot een minimum te beperken.” Er zal een bouwweg aangelegd worden vanaf de rotonde Rijksstraatweg/Nelson Mandelalaan die zal worden opgewaardeerd naar een gewone weg zodra de woonwijk gerealiseerd is. Pas als fase 2 door zou gaan dan wordt de weg opgewaardeerd naar een volwaardige weg die overgedragen wordt aan de gemeente.

In fase 2 komen er, als het aan de gemeente en GEM de Boomgaard ligt, nog 432 woningen bij.  Over deze tweede fase moet de gemeente echter nog afspraken maken met de provincie en regiogemeenten. De provincie ziet liever niet dat gemeenten buiten de bebouwde kom bouwen. “Ik begrijp dat ze het landschap moeten bewaken, maar wij hebben in Hellevoetsluis deze woningen gewoon heel hard nodig” geeft wethouder Schop aan. 

Sociale woningbouw
In de eerste fase zullen er  60 sociale huurwoningen gebouwd worden. In de tweede fase, mits daar overeenstemming voor zal komen met provincie en regiogemeenten, zouden nog eens 72 sociale huurwoningen gebouwd kunnen worden. De provincie heeft bij de gemeente aangegeven dat zij veel sociale woningbouw ingetekend wil zien voor fase 2. Wethouder Schop: “Wij willen ook sociale woningbouw, maar de bouw van deze woningen moet betaald worden door de projectontwikkelaars die ze uiteindelijk zullen overhevelen naar een woningbouwvereniging. Woningbouwverenigingen kunnen maar een bepaald bedrag per woning betalen. Hoe meer sociale woningen, hoe duurder de projectontwikkelaars de koopwoningen zullen moeten maken. Dit is geen onwil, maar het moet ergens van betaald worden. Dus het is echt een zoektocht naar de juiste verhouding. Wat we niet willen zijn hele dure koopwoningen, want de groep kopers met een modaal inkomen moet ook een mooie eigen woning kunnen kopen. Dit is belangrijk, hierdoor creëren we doorstroming in onze gemeente.”

In 2023 is de stikstofproblematiek die nu in Westvoorne speelt het probleem van Voorne aan Zee. “Als we één gemeente zijn dan is dit probleem ook ons probleem. Het is niet de bedoeling dat er niet meer gebouwd zal worden in Brielle en Westvoorne. Maar we kunnen wel het totale plaatje bekijken waardoor er meer geschoven kan worden. We willen graag bouwen, maar het is niet de bedoeling om van Voorne-Putten een dicht gebouwd eiland te maken.” 

 In het Regioakkoord hebben gemeenten afspraken gemaakt over de ontwikkeling van de woningmarkt tot 2030 en de wijze waarop deze ontwikkelingen worden gerealiseerd. In de periode vanaf 2018 tot 2030 zullen er conform woningmarktafspraken minstens 1160 woningen gebouwd worden, waarvan 360 in de Boomgaard. De gemeente onderzoekt welke mogelijkheden er zijn om meer woningen te realiseren zoals onder meer de mogelijkheid voor 432 woningen in fase 2 van project De Boomgaard. En dit geldt ook voor andere plekken in de stad.

GEM De Boomgaard werkt in de komende periode aan het plan. De omgeving wordt hierover onder meer geïnformeerd via een website www.deboomgaardhellevoetsluis.nl. De bestemmingsplanprocedure start waarschijnlijk rond de jaarwisseling, gevolgd door een besluit hierover door de gemeenteraad. De start van de bouw is op zijn vroegst in 2023.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant