Afbeelding
Een gesprek met...

Een gesprek met Marga Oostveen

Algemeen 1.008 keer gelezen

Hellevoetsluis - Marga Oostveen zwaait binnenkort af als consultatiebureau arts. Ze is meer dan 40 jaar werkzaam geweest in de jeugdgezondheidszorg.

Haar start was bij de GGD, door fusies en reorganisaties veranderde de naam van de organisatie regelmatig, maar de kern van het werk bleef hetzelfde. Groene Kruis, Zorg & Welzijn groep, Careyn. Uiteindelijk gingen thuiszorg en GGD samen in het Centrum voor Jeugd en Gezin, waar Marga de laatste 9 jaar werkt, gevestigd aan de Vliet.

Maar voor we over werk praten, vragen we Marga hoe een jonge vrouw uit Vianen terechtkomt in Hellevoetsluis? “Ik ben in Vianen geboren en heb gestudeerd in Utrecht. Tijdens mijn studie heb ik mijn huidige echtgenoot Peter leren kennen. Toen Peter een baan in de chemie in Europoort kon krijgen hebben we besloten naar Hellevoetsluis te verhuizen. We zijn eerst een dagje de omgeving gaan verkennen – internet was er nog niet – en het beviel ons hier direct goed. Mooie woonomgeving, alles dicht in de buurt en Rotterdam relatief dichtbij.”

Suriname
Marga moest haar coschappen nog afronden in Tilburg. “Ik wilde graag nog eens over de grens kijken en toen ik zag dat er een plek vrij was in Suriname ben ik daarheen gegaan voor 8 weken. Peter was best nieuwsgierig naar hoe het daar was en is toen ook daarheen gekomen, zodat we daar nog een rondreis hebben kunnen maken. Het was precies in de spannende tijd, de coup van Desi Bouterse vond toen plaats.”
Schoolarts
Terug in Nederland solliciteerde Marga bij de GGD en ging aan de slag als schoolarts. Marga was de enige schoolarts en ging alle scholen in Hellevoetsluis af om de leerlingen op verschillende leeftijden te zien en waar nodig te helpen. Zaken als gezichtsvermogen, spraak en vaccinatieprogramma’s kwamen voorbij, binnen iedere leeftijdsgroep een andere focus. Docenten leverden indien nodig input. “Dankbaar werk, soms ook ingrijpend, want je komt met allerlei kwesties in aanraking,” vertelt Marga over deze jaren.

Downunder
Na een jaar of negen schoolarts te zijn geweest kon echtgenoot Peter een baan in Melbourne krijgen en verhuisde het stel, inmiddels met een dochter, voor twee jaar naar Australië. “Daar richtte ik me vooral op het huishouden en het organiseren van leuke trips in de omgeving. Ook werd hier onze tweede dochter geboren. Ik denk met plezier terug aan die jaren.”

Naar Nederland
Na hun terugkeer in Nederland kon Marga weliswaar niet meer in haar oude baan terecht, maar er was wel een vacature als consultatiebureau arts. Dat werk beviel haar zo goed, dat ze dit is blijven doen. “Het geeft een fijn gevoel dat je mensen kunt helpen, zeker als je ziet dat adviezen worden opgevolgd en resultaat hebben. Natuurlijk zijn er ook dingen die je aangrijpen, want je krijgt met allerlei situaties te maken van zowel ouders als kinderen. Dat neem ik soms mee naar huis, maar over het algemeen kan ik het goed handlen.”

Lachende kindjes
Marga vertelt dat zij bij de kinderen ook degene is die de vaccinaties zet. “Je hebt dan te maken met jonge kinderen en jij bent dan toch de persoon die hen pijn doet. Ik kwam eens een kindje dat ik in de ochtend had gevaccineerd ’s middags in de HEMA tegen en mijn eerste gedachte was dat zij me zou aanwijzen als degene die haar had pijn gedaan. Niets was echter minder waar, ze lachte me tegemoet en vertelde dat ze helemaal niets meer had gevoeld.” En zo heeft Marga nog een tientallen herinneringen, de meeste er van kan ze niet delen, in verband met privacy en medisch geheim aspecten.

“Wat ik erg leuk vindt aan het zo lang op dezelfde standplaats werken is, dat je een half leven van mensen overziet. Soms komt er iemand die ik zelf als baby heb gekend met zelf een baby op het consultatiebureau. Dat levert mooie momenten op.”

Oma
Na wat verzinnen, komt Marga met nog een leuke anekdote: “Een kleuter van 2 à 3 jaar oud komt met zijn jonge moeder op het consultatie bureau. Ik was begin 50. Mijn kapsel had nog een aardig tintje (uit een potje!). Tijdens het consult doet het kind goed mee aan alle testjes. Bouwt een hoge toren van de blokjes, maakt een puzzel en praat er aardig vlot bij. Opeens zegt hij ‘oma’ tegen mij. Zijn moeder verschiet van schrik, maar ik had het eerst totaal niet door. Bij zijn vertrek kreeg ik een kus!”.

Echtgenoot Peter is erg geordend, dus heeft hij voor Marga een artikel van 7 oktober 1981 in de Groot Hellevoet opgediept. Hierin legt Marga samen met haar collega Wilma van Lint uit wat jeugdgezondheidszorg betekent.

Goed advies
Het artikel eindigt met het advies dat het belangrijk is om een goede ouder te zijn: ‘Over wat een goede ouder is kun je discussiëren, maar vast staat dat tijd maken voor je kind erg belangrijk is, evenals geïnteresseerd zijn in het kind, je best doen om het zo goed mogelijk op te voeden.‘ Wat dat betreft is er de afgelopen 40 jaar weinig veranderd, durven we hier te stellen.

Niet alleen Groot Hellevoet loopt als een rode draad door de carrière van Marga, ook Wilma van Lint kan genoemd worden. “Met haar en met Arianne heb ik erg fijn samengewerkt, we kennen elkaar door en door.”

Laatste dag
Op 15 juni is Marga voor het laatst aanwezig op het consultatiebureau. Ze hoopt haar werkzame leven af te sluiten met een gezellige high-tea met de collega’s. Daarna wil Marga vooral meer tijd voor de gezellige dingen in het leven. “Echt tijd nemen voor familie en vrienden, dat is wat ik graag wil. Oppassen op de kleinkinderen. En hopelijk zitten er nog wat mooie reizen en reisjes in. Kan ik eindelijk mijn vouchers inwisselen. De afgelopen periode heb ik, net als veel andere mensen, leuke dingen gepland, maar moeten uitstellen.” Een eerste tripje zal waarschijnlijk naar Lille zijn, “ vertelt Marga. “Ik zie er verder naar uit om in de toekomst helemaal mijn eigen agenda te kunnen vaststellen, dat lijkt me heerlijk.” Op de tweede foto staat Marga samen met haar collega Wilma van Lint. Voor velen ook een heel bekend gezicht!

Consultatiebureau
Het consultatiebureau is een instituut binnen de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) dat medische basiszorg voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar verzorgt. Het Consultatiebureau heeft alle kinderen van 0 tot 4 jaar in zorg en de GGD (vroeger schoolartsen dienst) alle kinderen van 4 tot 19 jaar. Het consultatiebureau is gratis en voor alle kinderen van 0-4 jaar toegankelijk, ook als zij of hun ouders niet verzekerd zijn of illegaal in Nederland verblijven. Ouders zijn niet verplicht om naar het consultatiebureau te gaan, een bezoek aan het consultatiebureau is vrijwillig.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant