Afbeelding
Een gesprek met

Een gesprek met...Dorien de Ruiter

Algemeen 264 keer gelezen

Dorien de Ruiter is een echte Hellevoetse. Na onder andere in Rozenburg te hebben gewoond, kijkt ze nu vanuit haar woning uit op haar voormalig ouderlijk huis aan het Tennispad. Dorien is getrouwd met René, die ze heeft ontmoet tijdens haar opleiding, samen hebben ze twee dochters. Zowel Dorien als René werkt in de zorg.

Dorien is afdelingshoofd van verpleegafdeling 2 van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Je ontkomt er in deze tijd niet aan, als je met iemand die in een ziekenhuis werkt praat. Dan is het eerste gespreksonderwerp uiteraard Covid-19. Zeker als we te horen krijgen dat afdeling 2 normaliter onder andere chirurgie en oncologie (‘snijdend’ in ziekenhuisjargon) omvat, maar sinds maart 2020 volledig wordt ingezet voor corona patiënten. Dorien gaat dus dagelijks om met de mensen die we kennen van de blauwe pakken, maskers en handschoenen.

Dorien: “Vorig jaar was het echt crisis. We kregen te maken met patiënten met een ziektebeeld waar we weinig van wisten, er waren geen goede richtlijnen, wisten niet welke medicatie we konden toedienen, er overleden mensen. Het was een heel heftige periode, zeker ook omdat we een (dreigend) tekort hadden aan beschermende hulpmiddelen. Soms kregen we te horen dat er nog maar voor 48 uur voorraad was, dat was heel spannend. We legden onze mondkapjes in bakjes met onze naam er op, om ze daarna opnieuw te kunnen gebruiken.” Dorien vertelt dat er enorm veel verdriet is geweest. “Als je zo veel ernstig zieke mensen ziet overlijden, in erg trieste omstandigheden (Dorien vertelt over een echtpaar waarvan de doodzieke partner via een live-verbinding naar de begrafenis van zijn vrouw keek en dit is slechts één van de voorbeelden), dat doet wat met je,” kan ik vertellen. “We hebben heel wat tranen gelaten, een pak tissues is altijd bij de hand. Als leidinggevende is het dan erg belangrijk om goed contact met je mensen te houden, ze ook buiten werktijd eens op te bellen en veel te praten.”

Dorien gelooft er sterk in dat het belangrijk is dat mensen goed oog voor elkaar hebben en houden. “Niet alleen in deze tijd, maar het is altijd goed om tijd te investeren in de mensen om je heen.” Op dit moment is het nog steeds erg druk in het ziekenhuis. “In tegenstelling tot wat je op het nieuws hoort, is de bezetting op onze Covid-afdeling nog pas heel licht dalend, we hopen dat we vanaf volgende week meer verlichting krijgen. Het enige voordeel is dat we nu, in tegenstelling tot een jaar geleden, goed weten hoe we de mensen moeten behandelen, welke medicatie we kunnen geven, etcetera.”

Wel is er goede hoop, dat het de komende maanden rustiger wordt op de afdeling. “Ik hoop dat we onze mensen dit jaar ‘gewoon’ op vakantie kunnen laten gaan. We hebben voor de komende zomervakantie alle ingediende vrije dagen kunnen inplannen. Ik hoop oprecht dat er geen nieuwe verslechtering aankomt. De mensen zijn erg aan vakantie toe.”

Naast haar reguliere werk is Dorien voorzitter van de Verpleegkundige Advies Raad (VAR) van het ziekenhuis. De VAR adviseert de raad van bestuur gevraagd en ongevraagd over patiëntenzorg en het werk van de verpleegkundigen. “Verpleegkundigen zijn van oudsher erg loyaal en volgzaam en het is mooi om te zien dat we vanuit de VAR kunnen werken aan nog meer professionaliteit van verpleegkundigen en tevens de zorg in ons ziekenhuis kunnen verbeteren.”

Daarnaast zet Dorien zich in als auditor bij Qualicor Europe. Dat is een bedrijf dat de ziekenhuizen accrediteert door de organisatie regelmatig door te lichten. Zo’n audit duurt een week en draait vooral ook om continu verbeteren. Accreditatie is niet het doel. Het is een middel om tot betere zorg te komen.

“In de ‘normale’ tijd bezoek ik één of twee ziekenhuizen in Nederland en België. Ik ga dan als auditor met een team van Qualicor Europa een week naar een ziekenhuis. Daar lichten we allerlei afdelingen door. Ik voer er graag gesprekken met diverse mensen. En probeer dan echt te doorgronden hoe men werkt in bepaalde situaties en omstandigheden. Vervolgens maakt het team een eindrapport op, al dan niet met aanbevelingen. Ik vind dit erg leuk om naast mijn reguliere werk te doen, ik heb dat nodig, en het verruimt je gezichtsveld enorm. Ik krijg er goede energie van.”

En dan is het 13 april 2021... Dorien vertelt dat er een week tevoren werd verteld dat de Commissaris van de Koning een bezoek zou brengen aan het ziekenhuis. Enkele dagen voor de doorgegeven datum kwam een aantal personen ter voorbereiding naar het ziekenhuis om het bezoek voor te bereiden. “Nadat de maandag pal voor het bezoek van de Commissaris opnieuw vragen over het bezoek werden gesteld, begon ik achterdochtig te worden. Er werd me gezegd dat er ook pers aanwezig zou zijn en dat het bezoek goed voor de PR van het ziekenhuis zou zijn, dus het moest goed worden voorbereid.”

Maar het voorgevoel van Dorien klopte, dinsdagmorgen vroeg werd haar verteld dat Koning Willem-Alexander op werkbezoek zou komen. “Iedereen was gespannen, maar ik heb iedereen gezegd ‘gewoon met trots over ons winkeltje vertellen’ en dan zou alles goed komen. En zo gebeurde het ook.” Dorien was degene die de Koning mocht ‘aankleden’ en hem de inmiddels beroemde sticker met ‘WA’ er op opplakte. De Koning heeft met veel mensen, ook patiënten, gesproken en ik heb hem een doos tissues gegeven. “Want er is heel veel verdriet geweest in het ziekenhuis, en nog steeds. En dan merk je hoe goed zo’n bezoek is, voor ieder individu, maar ook het ziekenhuis als geheel.” Dorien kijkt met trots en plezier terug op het bezoek van de Koning.

Op de vraag hoe Dorien zich ontspant vertelt ze dat ze probeert iedere avond minimaal een uur te wandelen. Ze is in de coronaperiode maar liefst 16 kilo afgevallen. Verder hebben we een zeilboot en als ik daar ben – werktelefoon mee – weet ik me toch relatief goed te ontspannen. “Ik heb het geluk dat mijn echtgenoot René ook in de zorg werkt en dat we elkaar goed begrijpen. Het mag ook wel eens gezegd dat ik mijn werk alleen maar goed kan doen omdat het thuisfront mij zo veel steun geeft.”

Afbeelding

Uit de krant