Afbeelding
Foto: Pixabay

Week van de Jonge Mantelzorger

Algemeen 98 keer gelezen

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur.

Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, maar daarentegen kan het ook zwaar zijn. Zo maken zij zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten, en missen ze soms de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ook op de Zuid-Hollandse Eilanden worden er speciaal voor jonge mantelzorgers activiteiten georganiseerd door MEE Plus.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en hun omgeving lang niet altijd dat zij opgroeien in situatie die anders is dan anders. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorger, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op een vroege leeftijd. Het thema van dit jaar is daarom Niet te missen! De campagne Niet te missen laat via video’s, posters en verhalen zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van jongeren.

Op de Zuid-Hollandse Eilanden kunnen kinderen en jongeren van 8 tot en met 23 jaar deelnemen aan winacties, online bijeenkomsten en krijgen zij een cadeautje opgestuurd. De online bijeenkomst voor jongeren van 12 t/m 16 jaar vindt plaats op 1 juni van 19.00 uur tot 20.00 uur. De online bijeenkomst voor kinderen van 8 t/m 12 jaar vindt plaats op donderdag 3 juni van 16.00 uur tot 17.00 uur. De kinderen en jongeren krijgen voorafgaand aan de online bijeenkomsten een Teams-uitnodiging toegestuurd. Opgeven kan tot 26 mei. Op vrijdag 4 juni zal de eerste uitreiking van het Jonge mantelzorgmagazine plaatsvinden. Het Jonge mantelzorgmagazine wordt overhandigd door de wethouder van Nissewaard aan een jonge mantelzorger.

Inschrijven als jonge mantelzorger of opgeven voor de winactie, nieuwsbrieven en online bijeenkomsten kan via een mailtje naar servicebureau@meeplus.nl of via het telefoonnummer: 0181 333507. Voor de winactie kun je je opgeven vóór 7 juni. Zet in de mail je naam, leeftijd en e-mailadres.

Uit de krant