Vanwege de werkzaamheden aan de Kooilaan rijdt het vrachtverkeer tijdelijk een andere route.
Vanwege de werkzaamheden aan de Kooilaan rijdt het vrachtverkeer tijdelijk een andere route. Foto: Wil van Balen

Onderzoek naar alternatieven huidige route vrachtverkeer Farm Frites

Algemeen 2.305 keer gelezen

Hellevoetsluis - Gemeente Hellevoetsluis heeft opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren naar alternatieven voor de huidige ontsluiting van het vrachtverkeer van Farm Frites. Dit onderzoek zal door Royal Haskoning DHV (RHDHV) uitgevoerd gaan worden. Het plan van aanpak hiervoor is goedgekeurd door het college van B&W.

In de huidige situatie ondervinden de bewoners in de Kooistee verschillende soorten hinder, zoals geluidshinder, trillinghinder en verkeershinder van het vrachtverkeer dat voornamelijk afkomstig is van Farm Frites. Farm Frites is van plan de productie te verhogen waarmee zij het maximaal vergunde aantal vrachtwagenbewegingen zullen gaan gebruiken. Dit betekent meer overlast en een grotere aantasting van leefbaarheid voor de bewoners van deze wijk.

In april 2019 heeft de gemeenteraad van Hellevoetsluis de gebiedsvisie Hellevoetsluis Zuidoost vastgesteld. Een van de onderwerpen in die gebiedsvisie was de ontsluiting van het vrachtverkeer van Farm Frites. Destijds is besloten dat er nader onderzoek nodig was naar alternatieven voor de huidige ontsluiting.

In de gebiedsvisie Hellevoetsluis Zuidoost werden verschillende varianten genoemd als alternatief voor de huidige route van de vrachtwagens. Hierbij heeft de raad bij de vaststelling van de gebiedsvisie Hellevoetsluis Zuidoost door middel van een motie aangegeven dat tijdens dit MKBA-traject alle denkbare varianten op dezelfde wijze moeten worden beoordeeld en geen van de in de Gebiedsvisie opgenomen tracés uitgangspunt mag zijn.

Het onderzoek naar de alternatieven voor het vrachtverkeer van de patatproducent gebeurt middels de methode van een ‘Maatschappelijke Kosten Baten Analyse’ (MKBA) een hulpmiddel om besluiten te nemen over ingrijpende ruimtelijke projecten. Alle aspecten van een variant, zowel positief als negatief, worden beoordeeld volgens een vaststaande methode. Daarin worden verschillende aspecten meegenomen zoals geluidsoverlast, natuur en de financiële aspecten.

Er wordt gestart met een enquête over de huidige routes onder bewoners en organisaties. In de enquête, die uitgevoerd zal worden door een extern bureau, worden inwoners van Hellevoetsluis gevraagd hoe zij het huidige vrachtverkeer van en naar Farm Frites door gemeente Hellevoetsluis ervaren. En dan gaat het met name om mensen die langs de huidige routes wonen. Deze enquête wordt nog voor de zomervakantie uitgevoerd.

Na de zomer zal het traject worden vervolgd. Het bureau RHDHV zal tijdens een informatiebijeenkomst uitleg geven over wat de MKBA-methode inhoudt. Vervolgens komen er klankbordgroepen en worden er werksessies en informatiebijeenkomsten op verschillende momenten georganiseerd. Bewoners en belangengroepen worden hierover tegen die tijd nog uitgebreid geïnformeerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant