Afbeelding
Foto: Pixabay

Waarschuwing politie: toename phishing sms

Algemeen 643 keer gelezen

Politie Haringvliet meldt dat zij een grote toename ziet in het aantal aangiftes vanwege phishing sms. Phishing via sms is niet nieuw, maar neemt wel toe. Veel mensen denken bij nepberichtjes vooral aan e-mail of social media. Daarom gaan bij veel mensen de alarmbellen bij een sms’je niet direct af.

Hoe gaat dit in zijn werk? Je krijgt een sms’je die verstuurd lijkt te zijn door een pakketbezorger of winkel, waarin staat dat er binnenkort een pakketje wordt bezorgd. Het linkje in het smsje leidt je naar de track en trace-code van je zogenaamde pakketje. Klik vooral niet op de link! Door op de link te klikken wordt er namelijk malware op je telefoon geïnstalleerd en geef je internetcriminelen toegang tot je telefoon waarschuwt de politie. Gebruik de officiële apps van je bezorgdienst die je zelf via je Playstore/AppStore download en installeert.

Ben je er toch ingetrapt? Klikken op een linkje in een sms’je levert bijna nooit direct gevaar op. Het gaat pas fout als je op de website daarna wat invult of downloadt. Heb je wachtwoorden ingevuld? Verander deze dan direct. Ook op andere websites waar je hetzelfde wachtwoord gebruikt. Heb je creditcardgegevens ingevuld? Neem dan contact op met je creditcardmaatschappij. Heb je een e-mailadres ingevuld? Dan kun je (meer) spam ontvangen. Persoonlijke gegevens kunnen criminelen ook gebruiken om je daarna te benaderen voor bijvoorbeeld bank spoofing of andere oplichting.

Twijfel je of een link betrouwbaar is controleer deze dan voordat je er op klikt dat kan bijvoorbeeld via Checkjelinkje.nl.  Meer informatie over phishing voorkomen vindt u ook bij Fraudehelpdesk via https://www.fraudehelpdesk.nl/ 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant