Karin en Jaap hebben het ontzettend druk met hun werk voor de Voedselbank. Er was amper tijd voor een foto want de volgende klanten moesten alweer geholpen worden.
Karin en Jaap hebben het ontzettend druk met hun werk voor de Voedselbank. Er was amper tijd voor een foto want de volgende klanten moesten alweer geholpen worden.

Karen de Groot nieuwe voorzitter Voedselbank Hellevoetsluis

Algemeen 944 keer gelezen

“Ik ben in een geoliede machine terechtgekomen”, zegt Karen de Groot. Sinds februari is zij de nieuwe voorzitter van Voedselbank Hellevoetsluis. Zij volgt Jaap Piena op, die na bijna dertien jaar in het bestuur, waarvan negen jaar voorzitter, een stapje terugdoet.

Door Esdor van Elten

Jaap Piena kwam in 2008 als secretaris in het bestuur van de Voedselbank. Toen de toenmalige voorzitter drie jaar later stopte, nam Jaap de voorzittershamer over. Sinds zijn aantreden heeft Jaap veel zien veranderen bij de Voedselbank. “Het was destijds nog een stuk kleinschaliger. We bedienden toen ongeveer 70 á 80 huishoudens en we hadden ongeveer 18 vrijwilligers. We zaten in de oude schoolgebouwen van De Windroos aan de Jacq Perkstraat. Dat was nogal behelpen. ” Maar het grootste probleem was om voldoende voedsel bij elkaar te krijgen: “Dat was echt een heel gedoe. Er was maar een heel beperkt aanbod.” In de jaren daarna veranderde dat. “Toen de schoolgebouwen werden gesloopt konden we via een subsidie van de gemeente verhuizen naar onze huidige locatie aan de Einsteinweg. Dat was een hele verbetering. Meer ruimte, meer opslagmogelijkheden, inclusief koel- en vriesruimten.”

Ook de aanvoer van voedsel verbeterde: “Ons bestuurslid Jan de Vries heeft daar een grote rol in gespeeld. Naast aanvoer uit het distributiecentrum van voedselbanken in Rotterdam slaagde hij erin tuinders te betrekken, zodat we nu veel groente en fruit kunnen weggeven. Hij legde contact met het importlaboratorium in Rotterdam, dat de kwaliteit van in de haven binnengekomen ladingen onderzoekt, waardoor we ook van daaruit overschotten krijgen.”

Daarnaast werden er goede contacten gelegd met supermarkten en andere ondernemers in Hellevoetsluis. “Iemand als Jan is geweldig om bij het team te hebben”, valt Karen Jaap bij. “Ik ben heel gelukkig met het huidige bestuur, waarin allerlei mensen hun expertise inzetten op verschillende aandachtspunten zoals voedselveiligheid, personeel, en organisatie, intake, voorraadbeheer en Arbo regels.” Daarnaast wordt de Voedselbank gesteund door heel veel mensen, ondernemers en organisaties in Hellevoetsluis. “Dit laat echt de kracht van de mensen uit Hellevoetsluis zien”, vindt Karen. “Het gaat niet alleen om eten. Ook om de gesprekken, het even er uit zijn. Het contact. Het samen doen.”

Anders kijken
Door de tijd heen zag Jaap ook dat mensen anders naar de Voedselbank gingen kijken. “Mensen zijn tegenwoordig wat minder bang om naar ons toe te komen. Al blijft er zeker nog wel een drempel. Ook de vooroordelen zijn minder. Inmiddels kent bijna iedereen wel iemand die bij de voedselbank komt en dringt het besef door dat je niet altijd kunt voorkomen dat je in de problemen raakt.” Wat ook al die jaren is gebleven, is groei. Groei van zowel het aantal klanten: in 2020 voorzag Voedselbank Hellevoetsluis, 528 personen, waarvan 234 kinderen, van een wekelijks voedselpakket. Groei ook van het aantal vrijwilligers: “Eind 2020 hadden we er 60.” In 2019 introduceerde Voedselbank Hellevoetsluis het winkelconcept: klanten krijgen niet meer een krat met eten, maar kunnen zelf een winkelwagentje vullen met wat voor hen beschikbaar is. “Eigenlijk zijn we een soort buurtsuper, maar dan zonder kassa”, lacht Karen. Dat nieuwe concept bleek, ongedacht, ook heel 'coronaproof': “We hebben er een tijdslot aan toegevoegd, maar verder bleek het ook in coronatijd een efficiënt systeem”, aldus Jaap. “Door corona moesten een aantal vrijwilligers een stapje terugdoen, maar tegelijkertijd hebben we ook veel nieuwe vrijwilligers gekregen. De drive om te helpen is groot. Sommigen zeggen zelfs dat het werk bij de voedselbank hen hielp om de coronatijd door te komen.”

Opvolger
Begin vorig jaar gaf Jaap aan dat hij het geen goed idee vond om “op mijn tachtigste nog in het bestuur te zitten.” Gelukkig vond hij een goede opvolger in Karen de Groot, in het dagelijks leven werkzaam bij de Gemeente Hoeksewaard. “Ik woon sinds 2013 in Hellevoetsluis”, vertelt zij. “Daarvoor hebben we een aantal jaren in de Verenigde Staten gewoond. Daar heb ik gezien wat armoede is. Op de public schools waar mijn kinderen zaten werden ook maaltijden verstrekt aan kinderen van wie de ouders daar geen geld voor hadden. Met kerst mochten die kinderen ook een kerstwens in de kerstboom hangen, en anderen kozen dan één of meerdere van die wensen uit om te vervullen. Dat kon iets zijn als een voetbal, of een paar gymschoenen.”

Eenmaal in Hellevoetsluis beland wilde Karen ook graag iets doen voor kinderen die het minder hebben, en daarom organiseerde zij samen met Nick en Nico van Straaten de Wensdag, die in 2020 de zevende editie beleefde. “Zo kwam ik in contact met Jaap.” Vanwege corona was er vorig jaar geen Wensdag, maar werd er wel een Winter Fun Box uitgereikt aan kinderen. “Terwijl we daar mee bezig waren kwam Jaap naar me toe en vroeg me of ik misschien zijn opvolger wilde worden.” Daar hoefde Karen niet heel lang over na te denken. Ze zei volmondig 'ja'. “Ik doe al van jongs af aan vrijwilligerswerk. Ik vind het belangrijk dat we met elkaar oog hebben voor mensen en tijd investeren om het voor hen, die het moeilijk hebben, net iets draaglijker te maken.”

Uitdagingen
Ze komt, zoals gezegd “In een geoliede machine terecht”. Al blijven er uitdagingen: “Onze huisvesting begint toch wel wat krap te worden. Ik ben ook benieuwd of corona gevolgen gaat hebben voor ons, dat er misschien, als straks alles weer wat normaler wordt, er toch mensen buiten de boot gaan vallen.” Maar vooral hoopt Karen dat dat wat in de afgelopen jaren bereikt is voortgezet wordt: “Een mooi team, hecht. De sfeer is goed en gezellig. De vrijwilligers staan in hun kracht en hebben plezier in wat ze doen. We doen het met elkaar.” Onder die vrijwilligers is ook Jaap, want die blijft betrokken. “Ik ben zielsgelukkig dat Karen de voorzitterstaak op zich genomen heeft.” Karen is blij dat hij nog even blijft: “Hij is nog even mijn vraagbaak, mijn rots in de branding.”

Vraag hulp
Tegenslag met als gevolg financiële problemen kan iedereen overkomen. Mensen die door baanverlies de hypotheek of huur niet meer kunnen betalen, zelfstandigen die in deze tijd geen werk meer kunnen vinden, een ouder na een scheiding die alleen voor de kinderen moet zorgen. Ook de coronacrisis heeft voor sommige mensen grote gevolgen. Durf daarom om hulp te vragen als je er tijdelijk niet uitkomt. Er is niets om je voor te schamen. Voedselhulp geeft rust en minder stress waardoor er ruimte komt om problemen aan te pakken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant