Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Belevingsgerichte tuin bij verpleeghuis Grootenhoek geopend

Algemeen 919 keer gelezen

Hellevoetsluis - Dinsdagmiddag is de nieuwe belevingsgerichte tuin voor de bewoners van de psychogeriatrische afdelingen van de Grootenhoek geopend.

In verband met de nog steeds geldende corona-maatregelen kon er slechts een klein feestelijk tintje aan de opening worden gegeven, maar de blijdschap van bewoners, familie en medewerkers was er niet minder door!

De nieuwe belevingstuin is gesitueerd tussen de twee afdelingen in en bij goed weer staan de deuren naar de tuin open, zodat de bewoners een grotere leefruimte hebben. Het is belangrijk om een leefruimte met een buitengebied te kunnen aanbieden. De tuin is zo aangelegd dat er ‘oneindig’ in kan worden gewandeld, uiteraard veilig, dus zonder bijvoorbeeld opstaande randen. De inrichting van de tuin is met eetbare, geurende en vogelaantrekkende bloemen, er is een fontein en een insectenhotel. Uiteraard staan er bankjes waarop men kan gaan zitten en genieten van de tuin. Een belevingstuin, ook wel zintuigentuin genoemd, is een veilige tuin waarin alle zintuigen geprikkeld worden. Het is wetenschappelijk aangetoond, dat dit een positief effect heeft op psychogeriatrische (dementerende) patiënten: door het brein te prikkelen wordt de achteruitgang vertraagd en verbetert het welbevinden. Belangrijk is ook dat de bewoners bewegen in de tuin. In de belevingstuin zijn bakken geplaatst. Hierin kunnen de bewoners die dat willen zelf tuinieren. Hierbij worden ze geholpen door vrijwilligers.

Regisseur welzijn Carian Klaverkamp is erg in haar nopjes met de belevingstuin: "Het is prettig voor de bewoners dat ze dicht bij hun huiselijke omgeving een veilige buitenruimte hebben. Ook aan familie en bezoekers biedt de tuin een extra mogelijkheid om samen te ontspannen. Als de regels het toelaten, zullen we ook zeker activiteiten in de tuin gaan organiseren. We denken over een bbq en ook kunnen er optredens verzorgd worden.”

Hoveniersbedrijf EDM Tuin & Huis Techniek heeft de aanleg van de tuin in samenwerking met Careyn Grootenhoek gerealiseerd.

.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant