Afbeelding

Hellevoetsluis onder verzwaard toezicht Autoriteit Persoonsgegevens

Algemeen 1.908 keer gelezen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft recent besloten het toezicht op de gemeente Hellevoetsluis te verzwaren. De AP maakt zich zorgen of de (gevoelige) gegevens van de inwoners wel voldoende zijn beschermd. Hellevoetsluis is nu verplicht om elke drie maanden een uitgebreide rapportage aan de AP te verstrekken. 

Aanleiding voor deze verscherping zijn signalen over overtredingen van de privacywet. Verder constateert de lokale Rekenkamer dat er na dik twee jaar nog geen privacybeleid is vastgesteld. Tevens stelt de rapportage dat de onafhankelijkheid en de informatiepositie van de interne toezichthouder, de functionaris gegevensbescherming, onvoldoende waren geborgd.

Gemeenteraad en College B&W

Er zijn gesprekken gevoerd met zowel de gemeenteraad als het gemeentebestuur. De AP heeft de burgemeester aangesproken op de gang van zaken en het belang van juiste inrichting van intern toezicht onderstreept. De AP heeft besloten een jaar lang de vinger aan de pols te houden en het AVG-beleid (Algemene Verordening Gegevensbescherming) van de gemeente nauwgezet te volgen. De gemeente moet elk kwartaal een voortgangsrapportage naar de Autoriteit Persoonsgegevens sturen. De maatregelen die worden genomen om te voldoen aan de privacywetgeving moeten in dit rapport worden toegelicht.

2019

In 2019 wees een journalist van RTL Nieuws de gemeente Hellevoetsluis er op dat er via Google privacygevoelige informatie, waaronder persoonsgegevens, vindbaar was op de website van de gemeente via het raadsinformatiesysteem (RIS). Er zouden toen gegevens zijn gelekt van 150 inwoners.

De gemeente besloot toen de toegang tot dit deel van de website offline te halen en een melding te doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens, zoals bedrijven en gemeenten verplicht zijn bij een datalek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant