Afbeelding

Moederdag!

Algemeen 447 keer gelezen

Vandaag is het Moederdag. Voor de één een dag om moeder eens extra te verwennen of te herdenken, voor de ander een commercieel feestje. Feit is dat veel mensen iets speciaals willen doen voor Moederdag.

Traditiegetrouw is Moederdag een dag waarbij moeders van alle zorgtaken zijn ontheven. De bedoeling is dat de kinderen deze taak overnemen, bijgestaan door de vaders. De dag begint traditiegetrouw op bed. Moeder mag uitslapen op de tweede zondag in mei en de kinderen maken het ontbijt. Vervolgens krijgt moeder ontbijt op bed met een geknutseld cadeau en een gedichtje waarin de kinderen duidelijk maken hoeveel ze van haar houden.

Vanochtend vroeg waren diverse Hellevoetse ondernemers druk met het klaarmaken en rondbrengen van hun bestellingen. Of het nu gaat om de heerlijke ontbijtjes van Charlotte’s Bakery of de bloemen van de Duinroos, het is een heel werk om alle bestellingen op tijd bij de juiste adressen af te leveren!

Het ontstaan van Moederdag
Moederdag vindt zijn oorsprong in het oude Griekenland. Daar werden niet de gewone moeders in het zonnetje gezet, maar werd Rhea, de moeder der goden, geëerd. De geschiedenis van de moderne Moederdag ligt in Amerika. Een zekere Anna Jarvis is in 1914 met Moederdag begonnen. Anna bewonderde haar eigen moeder en de rol die moeders in de maatschappij hadden. Haar moeder overleed in 1905 en het jaar daarna heeft Anna op de eerste zondag na de dag van overlijden van haar moeder een ‘General Memorial Day of All Mothers’ georganiseerd. Vervolgens wilde Anna ieder jaar zo’n dag ter ere van alle moeders organiseren. In 1914 lukte het haar om van Moederdag een officiële feestdag te maken. Dit was de start van de jaarlijkse viering van Moederdag. In Nederland was het toen nog niet zo ver. Pas sinds 1928 is hier een officiële Moederdag. De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde zag in Moederdag een goede kans om meer bloemen te kunnen verkopen. Hiermee startte de historie van Moederdag meteen commercieel, en dat is niet meer weggegaan. Al snel zagen de banketbakkers ook de mogelijkheden van deze feestdag. De Nederlandsche Banketbakkers Vereeniging introduceerde al snel speciale Moederdag taarten. Vervolgens volgden veel andere soorten van Moederdagcadeaus als parfums en verzorgingsartikelen. Jonge kinderen maken op school of het kinderdagverblijf tekeningen of cadeaus.

Wanneer Moederdag wordt gevierd verschilt per land. Moederdag wordt meestal in maart, april of mei gevierd. In grote delen van de wereld - ook in Nederland en België - valt Moederdag op de tweede zondag in mei. In de streek rond Antwerpen wordt Moederdag sinds 1913 op 15 augustus gevierd. Daar spreken ze over Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Sainte-Marie of Moederkesdag.

In Frankrijk is het Moederdag op de laatste zondag van mei - tenzij Pinksteren op die dag valt, dan is het de eerste zondag in juni. In Spanje wordt El día de la Madre de eerste zondag in mei gevierd. In het Verenigd Koninkrijk valt Moederdag drie weken voor Pasen. Mothering Sunday is daar een christelijke feestdag.

(Bron: moederdag.net)

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant