'We hopen dat de app uiteindelijk ook echt op de markt komt.'
'We hopen dat de app uiteindelijk ook echt op de markt komt.'

Zorgmap app: zorgverleners altijd up to date

Algemeen 1.319 keer gelezen

Hellevoetsluis - Goede zorg vraagt om aandacht en brengt tegelijkertijd veel administratie en communicatie met zich mee. Hellevoeter Colin de Melker zette zijn eigen ervaringen in om een app voor de thuiszorg te ontwikkelen.

Door Esdor van Elten

Wie (langdurig) ziek is of blijvende zorg nodig heeft, bouwt in de loop der tijd een uitgebreid dossier op met informatie die de leden van een zorgteam nodig hebben om goede zorg te verlenen.

Digitaal dossier
Dat gold ook voor het zorgteam van Colin de Melker (35). Colin is vanaf zijn schouders verlamd door een hoge dwarslaesie die hij opliep bij een duikongeluk op het strand toen hij 20 was. “Mijn dossier werd jarenlang bijgehouden op papier”, vertelt hij. “Dat werkt. Maar het betekende dat zorgverleners soms bij aankomst eerst een hele week info moesten teruglezen voordat ze wisten wat er moest gebeuren.” En zo kwam Colin op het idee van de 'Zorgmap app', een digitaal dossier. “Ik kan zelf geen software schrijven, dus ik ben in gesprek gegaan met Dennis van Future Forward (FFWD) uit Brielle. Hij had wel wat ruimte om met het idee aan de slag te gaan. Naast van twee ontwikkelaars van FFWD kreeg Colin ook hulp van Maarten Simons, UX/UI-designer, die voor zijn studie Communicatie & Multimedia Design nog een afstudeerproject zocht. “Hij is ook bekend met de zorg, dus dat gaf meteen een band.”

Aandacht
En zo zag een half jaar geleden de Zorgmap app het licht. “Het is nog niet echt helemaal een app”, geeft Colin toe. “De eerste testversie is nog website-gebaseerd en daarom toegankelijk vanaf ieder platform, of het nu IOS, Windows of Android is.” Maar los daarvan, het zorgprogramma doet wat het moet doen: “Ik heb het nu een half jaar in gebruik en het werkt heel goed. Mijn zorgmedewerkers krijgen e-mail als er nieuwe informatie is. In de toekomst wordt dat een push-bericht op de telefoon. Ze kunnen zich nu vooraf inlezen om dan, als ze bij mij aankomen, alle aandacht op mij te kunnen richten. Dat scheelt zorgtijd en ze zijn dus altijd op de hoogte van de actuele zaken.” Niet alleen tekst, maar ook media zoals foto's kunnen in het programma worden ingevoerd. “Je kunt een heel compleet dossier opbouwen.”

Doorontwikkelen
Hoewel de eerste 'kinderziektes' er inmiddels wel uit zijn, heeft het programma nog doorontwikkeling nodig: "Zeker als het algemeen verkrijgbaar gaat worden. Dan moeten we bijvoorbeeld nog beter nadenken over privacy en veiligheid.” Als Maarten straks is afgestudeerd gaat hij, samen met Colin, door met het project. "Er zijn nog genoeg nieuwe ideeën die we kunnen implementeren. Die bedenken we niet alleen, we vragen ook input bij zorgmedewerkers, bij het Rijndam Revalidatiecentrum en via enquêtes ook bij zorgvragers. ” Meer info: futureforward.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant