Het herdenkingsmonument aan de Ring te Oudenhoorn
Het herdenkingsmonument aan de Ring te Oudenhoorn

Plechtigheden rondom de Dodenherdenking ook dit jaar beperkt

Algemeen 192 keer gelezen

Evenals vorig jaar zullen de plechtigheden rondom de jaarlijkse Dodenherdenking in verband met de maatregelen rondom het coronavirus tot een minimum worden beperkt.

Wel wordt bij de herdenkingsmonumenten in Nieuwenhoorn en Oudenhoorn namens het college van burgemeester en wethouders van Hellevoetsluis op 4 mei a.s. een krans gelegd. Een leerling van de GSG Helinium zal daarbij een gedicht voordragen. Publiek wordt bij deze plechtigheden niet verwacht.

Ieder jaar staat Nederland op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Landelijk krijgt daarbij de herdenking op de Dam in Amsterdam altijd de meeste aandacht. In Hellevoetsluis werden de slachtoffers altijd op 4 mei herdacht tijdens een herdenkingsdienst in de kerk van Nieuwenhoorn, waarna een krans- en bloemenlegging bij het monument aan de Rijksstraatweg volgde. Nadat de gemeente Oudenhoorn per 1 januari 2020 bij Hellevoetsluis werd gevoegd vindt sinds vorig jaar ook bij het monument aan de Ring in Oudenhoorn een sobere plechtigheid met kranslegging plaats. Evenals vorig jaar zal de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwenhoornse kerk dit jaar dus niet doorgaan.

Door de situatie rondom het coronavirus wordt ook dit jaar geen extra aandacht besteed aan 75 jaar bevrijding. Voor 2020 waren tal van activiteiten opgezet die door het uitbreken van het virus ijlings moesten worden afgelast. De bedoeling was die activiteiten eventueel in het 2021 te laten plaatsvinden. Ook nu is de situatie nog zodanig dat van feestelijkheden nog geen sprake kan zijn.

Uit de krant