Afbeelding

Verloren portemonnees in Zuid-Holland vaak teruggevonden

Algemeen 175 keer gelezen

In Zuid-Holland worden verloren portemonnees relatief vaak als gevonden opgegeven. De kans om je verloren portemonnee terug te vinden is met 11 online aangemelde portemonnees per 100.000 inwoners hoog vergeleken met andere provincies. Ook zijn er in deze provincie de grootste verschillen te vinden tussen steden. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl naar online registraties van gevonden portemonnees in Nederland.

Het kan iedereen overkomen: zijn of haar portemonnee kwijt raken. Hoe groot de kans is dat je deze weer terug krijgt, lijkt echter af te hangen van waar je woont.

Zuid-Holland scoort boven het landelijk gemiddelde: deze ligt namelijk op 8 online aangemelde portemonnees per 100.000 inwoners. Alleen Noord-Holland scoort hoger dan Zuid-Holland: hier worden per 100.000 inwoners 14 gevonden portemonnees online aangemeld.

Daarentegen worden in Friesland (2), Overijssel en Zeeland (beide 5) per 100.000 inwoners de minste gevonden portemonnees online aangemeld.

Leiden eerlijkste stad van provincie
Om te bepalen in welke mate inwoners portemonnees als gevonden aanmelden, is voor grote steden een index ontwikkeld met een score van 1 tot 10. Met 31 gevonden portemonnees per 100.000 inwoners scoort Leiden een 9: het hoogste indexcijfer van de grote steden binnen Zuid-Holland, en tevens van heel Nederland.

Binnen dezelfde provincie behoort ook de slechts scorende stad van heel Nederland, namelijk Zoetermeer. Tijdens dezelfde meetperiode werd hier slechts 1 portemonnee aangemeld, waarmee de stad een 0 scoort.

1.190 portemonnees uit 2020 nog zonder eigenaar
Een deel van de duizenden teruggebrachte portemonnees werd afgelopen jaar niet opgehaald door hun eigenaar. Zo zijn in Den Haag 65 portemonnees - die vorig jaar werden verloren - nog niet opgeëist.

Momenteel zijn meer dan 250 gemeenten in Nederland actief op online platformen voor verloren en gevonden voorwerpen. Het afgelopen jaar is in 74% van deze gemeenten minimaal portemonnee niet opgeëist. In 12% van de gemeenten liggen er zelfs nog 10 of meer portemonnees te wachten op hun rechtmatige eigenaar.

Het volledige onderzoek inclusief een overzicht van niet opgeëiste portemonnees is te vinden op https://www.beslist.nl/info/eerlijkheidsonderzoek.html

Uit de krant