Afbeelding
Foto: PR

Onderzoek NVWA: jongeren komen nog te makkelijk aan tabak

Algemeen 70 keer gelezen

Het is voor jongeren onder de 18 jaar niet moeilijk om tabaksproducten en dampwaren (e-sigaretten en e-liquids) te kopen. Dat blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau Breuer&Intraval in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Uit het onderzoek blijkt dat het jongeren bij cafetaria’s en horecagelegenheden het vaakste lukt om de leeftijdsgrens van 18 jaar te omzeilen bij het kopen van tabaksproducten. De slaagkans is bij tabakswinkels en supermarkten lager omdat daar over het algemeen beter wordt gecontroleerd of klanten wel oud genoeg zijn.

Uit het onderzoek blijkt ook dat verkopers goed moeten controleren of het identiteitsbewijs dat jongeren laten zien wel klopt. Een vijfde van de jongeren die wel eens rook- of dampwaren kopen geven in het onderzoek toe wel eens een ID van een ouder iemand of een vervalst identiteitsbewijs te gebruiken.

Toezicht NVWA
Inspecteurs van de NVWA controleren of verkopers zich houden aan de leeftijdsgrens van 18 jaar. Hierbij worden sinds 1 januari 2020 17-jarige testkopers ingezet die in opdracht van een inspecteur van de NVWA tabak proberen te kopen. Bij de 440 inspecties die de NVWA in 2020 heeft uitgevoerd bleek 245 keer dat de verkoper de leeftijd niet goed controleerde.

Naast de inspecties met testkopers voeren inspecteurs ook observaties uit om na te gaan welke bedrijven nog steeds tabak verkopen aan jongeren. Bij deze observaties wordt opgetreden bij heterdaadsituaties. Dit is in 2020 56 keer gebeurd. Alle verkopers die door inspecteurs van de NVWA zijn betrapt op het verkopen van tabaksproducten of dampwaren aan jongeren onder de 18 hebben een bestuurlijke boete gekregen. Als de NVWA binnen 12 maanden 3 overtredingen van de leeftijdsgrens constateert, wordt de tabaksverkoop tijdelijk stilgelegd. Deze zogenoemde ‘3 strikes-out’ maatregel heeft de NVWA in 2020 opgelegd aan een tabaksspeciaalzaak en aan een kleine supermarkt.

Toezicht rookverbod
Naast controles op naleving van de leeftijdsgrens voor tabak controleren inspecteurs van de NVWA ook op naleving van het rookverbod. Vanwege de corona-maatregelen heeft de NVWA in 2020 een stuk minder inspecties uitgevoerd dan in andere jaren. In 2020 heeft de NVWA 758 risicogerichte rookcontroles uitgevoerd bij cafés, restaurants, shoarmabedrijven en cafetaria’s. Hierbij zijn 67 boetes en 16 schriftelijke waarschuwingen opgelegd omdat het rookverbod niet werd nageleefd. Naast de risicogerichte inspecties controleert de NVWA tijdens voedselveiligheidsinspecties ook of horecagelegenheden zich houden aan het rookverbod. Bij 12.860 van deze inspecties bleek dat het rookverbod 65 keer werd overtreden. Al deze bedrijven hebben een boete gekregen van de NVWA.

Uit de krant