Jongeren ontdekken de bijzondere natuur dichtbij huis.
Jongeren ontdekken de bijzondere natuur dichtbij huis.

Expeditie ‘schatzoeken’ voor jongeren

Algemeen 169 keer gelezen

Regio - Jongeren kunnen in de maand mei op zoek naar 'schatten' tijdens de Haringvliet Treasure Hunt. De schatten liggen verstopt op een aantal prachtige plekken langs het Haringvliet.

De jongeren gaan zelfstandig op expeditie aan de hand van uitdagende opdrachten en hints. Op deze manier ontdekken en leren zij over deze bijzondere natuur dichtbij huis.

Sporen en eetbare planten zoeken
De jongeren van circa 12 tot 18 jaar kunnen met een schatkaart op zoek naar schatten, op zeven locaties rondom het Haringvliet. Elke schat bevat een natuurvraag en een korte opdracht. Het Haringvliet is bijvoorbeeld erg geschikt om naar dierensporen en eetbare planten te zoeken. Er staan prenten van herten in de zachte ondergrond, er zijn duidelijke knaag-en glijdsporen van bevers en de hooglanders komen ook regelmatig langs. Op meerdere plekken staan vogelkijkhutten en er zijn zelfs schatten verstopt bij een ruïne op Tiengemeten.

Voor jongeren door jongeren
Haringvliet Treasure Hunt is georganiseerd door IVN Natuuredcuatie en de NLDelta Jongerencommunity in samenwerking met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Een kernteam van acht enthousiaste jongeren bouwt sinds januari 2021 aan een NLDelta Jongerencommunity. Een paar keer per week zullen deze jongeren posts op Instagram en Facebook online zetten.

Doel
Doel: over 2 jaar 1.000 jonge volgers die meedenken en meedoen met NLDelta. De jongeren hebben meegewerkt aan het uitwerken van de Treasure Hunt. Ze roepen samen met IVN Natuureducatie andere jongeren op ook mee te doen aan de schattenjacht. Martijn van Etten van de NLDelta Jongerencommunity: 'Je bent de hele dag lekker buiten en je leert gelijk wat nieuws over de natuur, top toch?'

Inspirerende natuurmomenten
De deelnemende jongeren inspireren en motiveren elkaar door foto’s en vlogs te delen van hun ervaringen. Ze plaatsen deze op social media met de hastags #haringvliettreasurehunt en #ivnnatuureducatie. De leukste foto of vlog maakt kans op een mooie extra prijs. Jongeren kunnen zelfstandig meedoen. Deelname is mogelijk van 1 tot en met 31 mei 2021. Hartstikke leuk om in de komende vakantie te doen.
Meedoen met Haringvliet Treasure Hunt?
Meld je aan via https://www.ivn.nl/ivn.nl/haringvliettreasurehunt. Jongeren van 12 tot 18 die zich hebben aangemeld dingen mee naar de prijzen, maar iedereen is uitgenodigd om mee te doen aan de schattenjacht. Door foto's te maken en de goede antwoorden in de sturen via de website, maken de jongeren kans op prijzen zoals een privé excursie met boswachters van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Uit de krant