Afbeelding
Foto: Jan Maasdam

Hotel voor arbeidsmigranten op Kickersbloem 3

Algemeen 2.730 keer gelezen

Hellevoetsluis - Als het aan de gemeente Hellevoetsluis ligt komt er op het bedrijventerrein Kickersbloem 3 een hotel voor huisvesting voor arbeidsmigranten. Dat maakt gemeente Hellevoetsluis vandaag bekend. Op deze locatie moet een arbeidsmigrantenhotel tijdelijke woonruimte gaan bieden aan zo’n 700 mensen. 

Ook komen er in het hotel kamers beschikbaar voor mensen die met spoed op zoek zijn naar tijdelijke woonruimte. Het hotel moet een alternatief bieden voor het gebruik van woningen in de woonwijken van Hellevoetsluis door arbeidsmigranten. Daardoor kunnen meer woningen beschikbaar komen voor woningzoekenden.

Er zijn twee initiatiefnemers in beeld om hier een migrantenhotel op te zetten geeft Dick Bosgieter VVD aan. “Het plan voor één hotel is inmiddels een concreet plan. Dit plan is een van de vele initiatieven voor vestiging van allerlei met name wat grotere bedrijven op Kickersbloem 3.” Betaalbare eengezinswoningen worden soms opgekocht  om te verhuren aan arbeidsmigranten, waarmee geconcurreerd wordt met starters die op zoek zijn naar hun eerste koophuis. Soms wonen voor arbeidsmigranten met teveel mensen in zo’n woning. “Wij denken dat hier twee doelen mee worden gediend. Er komt woonruimte vrij en deze mensen krijgen een fatsoenlijke huisvesting met allerlei voorzieningen. Er is natuurlijk veel kritiek op de leegstand van Kickersbloem3, maar er wordt hard gewerkt om dit vol met nieuwe bedrijven te krijgen. De initiatieven hiervoor zijn er. Het is niet zo dat het migrantenhotel hier wordt geplaatst om de lege ruimte op te vullen.”

 Het is de bedoeling dat er met dit initiatief van projectontwikkelaar Redwater een facility point wordt gebouwd. Dat wil zeggen dat er niet alleen sprake is van een hotel, maar ook van vergaderruimtes en horeca. Het gebouw telt vier verdiepingen met daarin opgenomen een short stay hotel en studio’s. In het gebouw 24/7 inwonende professionele beheerders aanwezig zijn, de locatie wordt gereguleerd door een geavanceerd beheerplan. 

Zowel binnen als buiten het hotel komen de nodige recreatievoorzieningen voor de bewoners, zoals een kleinschalige supermarkt en een sportschool. De kamers in het hotel zijn voorzien van eigen sanitair en keuken. Daarnaast kijkt de initiatiefnemer naar mogelijkheden om kamers te koppelen bij afname door familie of partners. 

Het bestemmingsplan op Kickersbloem 3 biedt ruimte voor twee van dit soort plekken, mits er extra faciliteiten bij komen zoals bij initiatief van projectontwikkelaar Redwater.

Wethouder Aart Jan Spoon is zeer te spreken over dit initiatief. “Het plan helpt bij het oplossen van meerdere problemen. Arbeidsmigranten hebben een goede, menswaardige plek nodig om te kunnen wonen zo lang ze hier werken, en dat kan hier. Dat hebben we liever dan in de woonwijken. Als er arbeidsmigranten naar Kickersbloem 3 gaan, kunnen huizen in de woonwijken weer naar woningzoekenden. En dat is hard nodig, gezien de woningnood. En voor spoedzoekers, die om wat voor reden dan ook snel tijdelijke woonruimte nodig hebben, komen in dit plan ook studio’s beschikbaar.”

“Wij hebben als raad in januari een presentatie gehad over deze plannen in een besloten deel van de vergadering” zegt Daan Dankaart (PvdA). “De PvdA heeft destijds aangegeven dat dit een goede ontwikkeling kan zijn, mits het geen afvoerputje voor migranten zou worden, om deze primair uit de woonwijken te verwijderen. Het plan zal nog wel naar de commissie WWR moeten als een omgevingsvergunning voorligt.”

Gemeenten op Voorne werken gezamenlijk aan een beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten in dit gebied. Hierbij wordt gekeken naar mogelijkheden om meer huisvestingsmogelijkheden ter realiseren en daarbij de kwaliteit van de huisvesting te waarborgen. In de komende maanden wordt het plan verder uitgewerkt, waarna de aanvraag voor een omgevingsvergunning zal worden ingediend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant