's Zomers wordt er veel gebruik gemaakt van dit recreatiegebied door dagjesmensen.
's Zomers wordt er veel gebruik gemaakt van dit recreatiegebied door dagjesmensen. Foto: Wil van Balen

Omwonenden maken zich ernstig zorgen over plaatsing megawindturbines

Algemeen 1.231 keer gelezen

Hellevoetsluis - In het recreatiegebied aan de binnenzijde van de Haringvlietdam moet in 2023 de bouw starten van een aantal windturbines die eind 2024 in gebruik zouden moeten zijn. Hellevoetsluis heeft een opgave om in totaal 12 MW windenergie op te wekken, daarover zijn regionale afspraken gemaakt.

In 2018 vond de eerste informatiebijeenkomst plaats voor betrokkenen. Destijds werden de windturbines aan de binnenzijde van de Haringvlietdam besproken omdat eerder besloten was dat dit de locatie zou moeten worden voor de molens. En niet de locatie langs de N57 of de Kickersbloem. Toentertijd was sprake van drie windmolens van 140 meter hoog. Eind 2019 tekende gemeente Hellevoetsluis een bestuursovereenkomst met de provincie Zuid-Holland voor de realisatie van de nieuwe windturbines op de Haringvlietdam. Door deze overeenkomst te tekenen moet de gemeente een gemeentelijke coördinatieregeling toepassen, dit is een versnelde procedure.
Circa 200 omwonenden van het recreatiegebied bij de Haringvlietdam hebben zich verenigd in Kernplatform Duinhoek. Het Kernplatform is niet tegen windenergie, maar zij stellen niet voldoende geïnformeerd te zijn over de plannen van de gemeente om twee torenhoge windturbines van 200 meter hoog te plaatsen in plaats van drie lagere. Zij geven aan zich hiertegen te verzetten omdat niet aan de verplichte participatielijn zoals vastgesteld voor dit traject is voldaan. Ook zegt het Kernplatform Duinhoek dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de effecten van dergelijke grote windturbines dicht bij bewoning.

Tijdens de commissievergadering WWR werden de fouten die zijn gemaakt in het participatietraject besproken. Verschillende direct betrokkenen, met name bewoners van de Duinweg, bleken namelijk geen uitnodiging te hebben gehad voor informatieavonden in februari. In allerijl is deze week, op dezelfde dag als de commissievergadering van 24 maart jl. een informatieavond ingelast, waarbij deze betrokkenen alsnog werden geïnformeerd. De gemeente heeft nog een informatieavond gepland op 21 april.

Tijdens de commissievergadering hebben drie vertegenwoordigers van het Kernplatform ingesproken om hun ongerustheid te laten blijken over deze gang van zaken. Betrokkenen hebben hierdoor geen gebruik kunnen maken van de participatieregeling die voor dit soort projecten geldt. Daarnaast maken bewoners zich grote zorgen over hun gezondheid, veiligheid en de effecten op hun leefgebied. Het Kernplatform vroeg tijdens het inspreken de commissieleden om uitstel van het agendapunt om zich beter te kunnen verdiepen in de nieuwe ontwikkelingen. Dat is niet gebeurd.

Wethouder Schop gaf het volgende aan tijdens de commissievergadering WWR (Wonen, Werken en Recreatie): “Het is een uitermate lastige en kostbare locatie om te ontwikkelen. Het bedrijf dat de windturbines zal gaan plaatsen E-Connection kan deze plannen alleen uitvoeren met subsidie. De subsidie moet voor de maand september zijn aangevraagd. De subsidieregeling vanuit het Rijk wordt ieder jaar afgebouwd daarom is er haast om de subsidieaanvraag voor september 2021 in te kunnen dienen. Gemeente Hellevoetsluis moet in 2023 aan deze opgave voor het opwekken 12 MW hebben voldaan. Heeft de gemeente dit niet voor elkaar over twee jaar dan wordt vanuit het Rijk opgelegd dat er twee maal zoveel MW gerealiseerd moet worden door de gemeente. Een maand uitstel zou er mogelijk toe kunnen leiden dat deze locatie niet ontwikkeld kan worden.”

Het Kernplatform vreest dat door het aannemen van de coördinatieregelingen dat de enige mogelijkheid die hen rest is bezwaar aan te tekenen bij de Raad van State. Bij de gemeentelijke coördinatieregeling is er namelijk sprake van een andere procedure voor beroep en bezwaar. Na de vaststelling van de vergunningverlening/het ontwerpbesluit waar zienswijzen voor kunnen worden ingediend, zal er rechtstreeks bezwaar gemaakt moeten worden bij de Raad van State.

Het agendapunt ‘het toepassen van de gemeentelijke coördinatieregeling voor het realiseren van twee nieuwe windturbines op de Haringvlietdam’ staat als bespreekpunt op de agenda tijdens de raadsvergadering van 8 april.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant