Lokale overheden gaan samen met deskundigen, inwoners, bedrijven, organisaties en energiecoöperaties op zoek naar hoe gestelde doelen behaald kunnen worden.
Lokale overheden gaan samen met deskundigen, inwoners, bedrijven, organisaties en energiecoöperaties op zoek naar hoe gestelde doelen behaald kunnen worden.

Realistische energiestrategie dankzij samenwerking in regio

Algemeen 567 keer gelezen

Regio - De Regionale Energiestrategie (RES) van de energieregio Rotterdam-Den Haag is klaar voor besluitvorming door de gemeenten. De gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne hebben samen met 19 andere gemeenten, 4 waterschappen en de provincie een realistische strategie voor de energietransitie in de regio gemaakt, de RES.

De RES helpt de vier gemeenten op Voorne-Putten in hun ambitie om in de toekomst energieneutraal te worden. Voor 1 juli nemen de gemeenteraden van de 4 gemeenten op Voorne-Putten een besluit over de RES. De RES verwoord een visie met daarin ambities en oplossingsrichtingen voor de energietransitie. Ambities en oplossingsrichtingen om in de komende jaren de overstap te maken van het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool naar duurzame, schone energiebronnen zoals zon en wind. Deze visie geeft inzicht in het complexe energiesysteem waarin energiebronnen, transport, opslag en gebruikers op allerlei manieren met elkaar zijn verbonden.

Duurzame elektriciteit
Ook ambities op het gebied van warmte, elektriciteit, duurzame brandstoffen en draagvlak komen terug in het plan. Het gedeelde toekomstbeeld gaat uit van een betaalbare, betrouwbare, veilige, schone, energievoorziening voor iedereen. De 4 gemeenten hebben op verschillende manieren en momenten inwoners en belanghebbende organisaties betrokken bij de RES en de energietransitie op Voorne-Putten. Dit gebeurd via een digitale peiling, bijeenkomsten en interviews zijn in het voorjaar van 2020 inzichten. Deze inzichten over het duurzaam opwekken van elektriciteit op Voorne-Putten zijn verwerkt in een rapport, dat is toegestuurd aan de 4 gemeenteraden. In het najaar van 2021 zijn gesprekken gevoerd met verschillende, belanghebbende organisaties. En in maart 2021 zijn voor inwoners en belanghebbende organisaties, digitaal, informatieve bijeenkomsten georganiseerd over de energietransitie op Voorne-Putten en de RES waarbij er gelegenheid was voor het stellen van vragen. Eerder hebben de 4 gemeenten hun inwoners al betrokken bij het maken van een visie om aardgasvrij te worden, de Warmtetransitievisie.
Hoe gaat het verder?
Gemeenten, waterschappen en de provincie bepalen ieder voor zichzelf hoe de RES wordt vertaald naar het lokale (omgevings)beleid en de bijbehorende acties en instrumenten. Gemeenteraden, Provinciale Staten en de algemene besturen van de waterschappen besluiten voor 1 juli 2021 over de vaststelling van de RES. De RES wordt daarna elke twee jaar geactualiseerd, op grond van nieuwe inzichten, ervaringen en technieken. Na het vaststellen van de Energiestategie zullen de samenwerkende partijen zich inzetten om deze in onderlinge samenwerking te realiseren.

Wat betekent de RES voor inwoners en bedrijven?
Lokale overheden gaan samen met deskundigen, inwoners, bedrijven, organisaties en energiecoöperaties op zoek naar hoe gestelde doelen behaald kunnen worden. Hier wordt dan ook lokaal beleid en lokale plannen voor opgesteld. Uiteindelijk gaat iedereen iets merken van de energietransitie, bijvoorbeeld omdat een wijk van het aardgas af gaat of omdat er zonnepanelen op het dak van een winkelcentrum worden gelegd.

Landelijke doelstellingen
In Nederland moeten we in 2030 de helft minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. In 2050 moet de uitstoot zelfs met 95% zijn afgenomen. Deze nationale doelstelling is vastgelegd in het Klimaatakkoord. De 30 energieregio's in Nederland liggen volgens het Nationaal Programma RES (NPRES) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op koers om gezamenlijk de landelijke doelstellingen te behalen. Na 1 juli analyseren zij op basis van de ingeleverde RES'en of dit nog steeds het geval is. In 30 regio's wordt samengewerkt door gemeenten aan een Regionale Energiestrategie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant