Afbeelding
Foto: PR
Koop Lokaal

Uitvaartfotografie omdat een foto net als tijd waardevol is…

Algemeen 696 keer gelezen

Hellevoetsluis - Chantal van Riemsdijk (40) van Uit het Hart Fotografie fotografeert al meer dan 15 jaar. Ze heeft in die jaren honderden mensen voor haar lens gehad voor portretten, bruiloften en gezinsfoto’s. Vanaf 2017 heeft zij zich gespecialiseerd in uitvaartfotografie. 

“Fotografie is een mooi vak wat ik met veel passie en liefde doe. En uitvaartfotografie, dat zit echt in mijn hart”, vertelt de fotografe. “Uitvaartfotografie is voor veel mensen een lastig onderwerp. Het zit helaas nog altijd in de taboesfeer. Terwijl foto’s juist kunnen helpen bij het rouwproces als een dierbare is overleden.”

De dag van het afscheid van iemand waar je van houdt, is voor veel mensen een onwerkelijke, beladen en emotionele dag. Daarnaast is het ook een mooie en persoonlijke laatste dag die familie en vrienden samen beleven. Uitvaartfotografie is daarom heel waardevol voor het rouwproces. “De dood hoort bij het leven. Waarom zou je alles vanaf de geboorte fotograferen en niet wanneer het leven eindigt? Alleen herinneringen blijven en daarom is het zo belangrijk om ook dit moment te documenteren. Voor mij hoort het er gewoon bij.” Door eigen ervaringen weet Chantal dat het erg belangrijk is om aan de hand van foto’s verdriet een plekje te kunnen geven en te relativeren. “Het heeft mij destijds goed geholpen om het proces wat ik doormaakte af te kunnen sluiten.”

“Daarom vind ik het fijn andere mensen met deze moeilijke fase van het leven te helpen door ze iets moois te geven, een herinnering, waar ze later op terug kunnen kijken. Ik kan wel zeggen dat dit voor mij als mij roeping voelt om dit voor andere mensen te kunnen doen. Tijdens een uitvaart komen diepe emoties naar boven en je ziet de onvoorwaardelijke liefde voor degene die is overleden. Soms beleven mensen een uitvaart in een soort roes. Wie zijn er allemaal geweest op de uitvaart? Wie gaf ook alweer die hele stevige knuffel en wie was degene die even die hand op hun schouder legde? Dit zijn momenten die aan je voorbij gaan op zo’n dag en dat is begrijpelijk.”

“Als nabestaanden contact met mij opnemen voor een afscheidsreportage” vervolgt Chantal, ”dan neem ik na het gesprek met de familie contact op met de uitvaartonderneming om het ‘draaiboek’ van de dienst door te nemen. De familie wordt hierin ontzorgd en hoeft zelf niets te regelen. Tijdens de uitvaart zorg ervoor dat ik ‘onzichtbaar’ ben. Ik wil namelijk absoluut niet dat het maken van de foto’s zou afleiden van de dienst. Tijdens de dienst maak ik foto’s van alle momenten bij een uitvaart.”

Na de uitvaart maakt Chantal een fotoalbum van de afscheidsreportage. “Soms vul ik het aan met foto’s die de familie graag in het boek zouden willen zien. Daarnaast krijgen ze de foto’s digitaal en op usbstick. Dit kom ik persoonlijk overhandigen bij de nabestaanden. Overigens geef ik foto’s van specifieke momenten, zoals een overledene die in de kist ligt of de kist die naar de oven toegaat, beveiligd mee zodat nabestaanden niet zomaar met deze foto’s geconfronteerd worden. Sommige mensen willen deze foto’s graag zien, maar ik me kan heel goed voorstellen dat niet iedereen dat wil. Deze foto’s komen dan ook nooit in een album dat ik voor de familie maak.”

Het is niet alleen mogelijk om een reportage te maken voor de nabestaanden van iemand die al is overleden. Ook bij een eindig leven door ziekte of euthanasie is een fotoreportage om de laatste momenten samen vast te laten leggen in een uniek document, met een unieke herinneringen, een waardevol document.

Naast haar werkzaamheden als portretfotograaf en uitvaartfotograaf zet Chantal zich in als vrijwilliger. Zo is zij verbonden aan Stichting Still. Deze stichting biedt kosteloos een fotoreportage aan familie van een ernstig ziek kind of een ouder. Ook verzorgt ze de fotografie van zieke, stervende of overleden baby’s vanaf de 12e week van de zwangerschap. “Dit doe ik met liefde. Juist omdat ik weet dat die foto’s achteraf zo belangrijk zijn voor ouders die hun kindje verliezen of voor kinderen die een van hun ouders (gaan) verliezen.”

Een overlijden komt vaak snel en onverwacht daarom is Uit het Hart Fotografie 24/7 bereikbaar. Chantal werkt niet alleen in onze regio, ook daarbuiten kunnen mensen haar inschakelen voor een afscheidsreportage.

Uit het Hart Fotografie
De Friso 11, 3224 GJ Hellevoetsluis
tel: 06-28888413
info@uithethartfotografie.nl
www.uithethartfotografie.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant