Afbeelding
Foto: PR
Column

Spiekbriefje

Column 405 keer gelezen

Herinnert u zich uw spiekbriefjes nog? Je had een repetitie en was niet helemaal zeker van je zaak. Dus snel wat lesstof op een minuscuul klein briefje gekrabbeld. Altijd handig! Maar, waar laat je dat briefje? Dan kwam het aan op creativiteit! Een briefje in je pennentasje was een afgezaagde methode.

Creatiever was het wat sommige meisjes in onze klas deden. Die schreven gewoon op hun blote bovenbenen, zo hoog mogelijk en geen leraar die daar durfde te kijken!
Een superklein briefje in je pen prutsen was ook redelijk gangbaar. Brutaler werd het, als je vooraf een repetitieblaadje vol schreef met informatie. Bij binnenkomst is het altijd even rommelig in het lokaal en dan legde je zo’n volgeschreven pagina gewoon tussen de lege blaadjes die klaarliggen op je desk.

Deze boerenslimheid maakte iedereen zich vrij snel eigen. Sommigen hebben daar hun hele leven profijt van. Zo niet Kajsa Ollongren! Zij dekte haar ‘spiekbriefje’ niet goed af en wat daarvan het gevolg is hebben we allemaal kunnen lezen, zien en horen. Foutje, bedankt! Het gevolg is niet alleen een rel, vertraging bij de formatie en hoongelach, maar betekent ook een nieuwe deuk in het vertrouwen in wat er in de politiek allemaal wordt bekokstoofd.

Ik ga weer terug naar mijn jeugd en schoolklas: nog voordat we pauze hadden en gingen voetballen op het schoolplein maakten we onderling al uit dat Pietertje Omtzigt niet mocht meedoen. Hij was altijd al zo lastig en dat konden we er niet bijhebben. Pietertje huilen natuurlijk en naar de meester, maar wij konden meestal aantonen dat er écht geen plaats meer voor hem was. We schreven deze ‘opstelling’ natuurlijk nooit op! Jammer dat er destijds nog zo weinig door meisjes gevoetbald werd, ander had Kajsja daar wel wat van meegekregen!

Terug naar de jeugd van tegenwoordig. Er zijn uiteraard nieuwe methodes om te spieken ontdekt. Een briefje onder de capuchon van de hoodie van je vriend die voor je zit. Even kuchen en de capuchon wordt even omhoog gedaan. Simpel toch? Soms mag er tijdens een examen naar muziek geluisterd worden. Dat is helemaal een makkie! Je spreekt een samenvatting in op je iPod en luisteren maar.

Vergeet niet af en toe met je hoofd wat ritmische bewegingen te maken

Ger den Reijer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant