U ziet Camile Aquino uiterst rechts op de foto.
U ziet Camile Aquino uiterst rechts op de foto. Foto: Amy van Leiden

Camile Aquino uit Hellevoetsluis schildert Ruth Jacott in ‘Sterren op het Doek’

Algemeen 1.149 keer gelezen

Hellevoetsluis - Zangeres Ruth Jacott staat in de aflevering van Sterren op het Doek van 27 maart model voor drie kunstenaars op het podium in de Stadsschouwburg Velsen in IJmuiden. Een van die kunstenaars is Camile Aquino uit Hellevoetsluis.

Camile werd niet één keer maar twee keer benaderd door Omroep Max om mee te doen met het programma. “Ik kende het programma niet en dacht dat ik een spamberichtje had gekregen. Mijn man verzekerde me dat dit echt geen spam was. De eerste keer kwam het niet goed uit voor mij om mee te doen, maar de tweede keer wel. En het toeval wil dat Ruth Jacott iemand bleek te zijn die goed bij mijn stijl past. Door mee te doen krijg ik een mooie kans om mijn werk aan een groot publiek te laten zien.”

“Het was eigenlijk een beetje gênant, want voordat ik meedeed aan het programma had ik nog nooit van Ruth Jacott gehoord.” De Braziliaanse kunstenares Camile Aquino woont zeven jaar in Nederland en sinds enkele jaren samen met haar man in Hellevoetsluis. Ze ontmoette haar man tijdens een vakantie in Nederland. “In Brazilië had ik een carrière als modeontwerpster en visagiste. De stap om naar Nederland te komen was groot, maar ik hou wel van een uitdaging en nieuwe dingen. De eerste drie jaren waren lastig. Ik moest alles weer opbouwen; vrienden, kennissen, wennen aan de cultuur, de seizoenen, de mensen. Mijn prioriteit was de taal leren. Ik keek niet veel televisie. Ik las boeken en luisterde veel naar de radio. Maar de liedjes van Ruth, die kende ik niet. Tijdens de eerste opname leerde ik haar als een interessante, indrukwekkende, krachtige vrouw kennen. Thuis ben ik me verder in haar gaan verdiepen. Al die indrukken heb ik meegenomen in het schilderij dat ik van haar heb gemaakt.”

Al vanaf jongs af aan is Camile creatief: tekenen, naaien, borduren. Pas in 2018 heeft ze zich toegelegd op schilderen. Na een moeilijke periode in haar leven toen haar zus overleed pakte ze penseel en doek als uitlaatklep om het verdriet een plekje te geven. “Mijn zus was mijn soulmate. Ze was een grote steun voor mij. Bij alles wat ik schilder denk ik altijd aan haar en weet dat ze trots zou zijn op mij. Ik schilder alleen maar mooie dingen, zoals zij ook was. ”In de korte tijd dat ze schildert heeft Camile al meerdere keren geëxposeerd onder meer tijdens de Nationale Kunstdagen. Ze deed mee aan ‘Painting of the Year’ waar ze derde plaats voor de publieksprijs kreeg.

Ze wil niet alleen maar mooie dingen maken, ze is ook perfectionistisch “Het kleinste detail moet kloppen. Sommige mensen denken dat mijn schilderijen gefotoshopt zijn en willen mijn doeken aanraken om te zien of het schilderij wel echt is. Ik noem mijzelf geen realistische kunstenares, maar omdat ik zo perfectionistisch ben is het resultaat wel realistisch.” In de aflevering is te zien dat Camile op een bescheiden doek begint. Het uiteindelijke doek met het portret is een stuk groter. “Eigenlijk wilde ik een nog groter doek maken, maar omdat we drie weken de tijd hadden om het te maken heb ik ervoor gekozen om dat niet te doen. Ik vind het lastig mijn perfectionisme los te laten en daardoor zou ik misschien in tijdsnood gekomen zijn. Daarnaast vond ik het lastig een keuze te maken vanuit welke hoek ik Ruth zou portretteren. Kies je ervoor om te laten zien dat ze een vrouw van zestig jaar is met een rimpeltje hier en daar, of juist niet? Ik was ontzettend zenuwachtig tijdens de opnames waardoor ik helaas niet zo goed uit mijn woorden kwam in het Nederlands als anders. Het contact met de andere twee kunstenaars was vooral gezellig tijdens de opnames. Maar natuurlijk wil je wel winnen. Hoe leuk is het als jouw schilderij gekozen zou worden?”

‘Sterren op het Doek’ is zaterdag 27 maart te zien op NPO 2 om 20.40 uur. De presentatie ligt in handen van Özcan Akyol.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant