In de woning hangt een grote foto van Ton en Riet te midden van drie kinderen, vijf kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Wat een rijkdom!
In de woning hangt een grote foto van Ton en Riet te midden van drie kinderen, vijf kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Wat een rijkdom!

Echtpaar De Wit geniet met volle teugen van het leven

Algemeen 680 keer gelezen

Hellevoetsluis - Woensdag 17 maart was het 60 jaar geleden dat Ton de Wit en Rietje ten Boden elkaar het jawoord gaven. Op deze vroege lentedag was het destijds prachtig weer en dat was een voorbode van hoe het huwelijk zou gaan verlopen.

Rietje vertelt dat ze Ton voor het eerst ontmoette tijdens een wandeling met haar vriendin. “We kwamen een vriend van mijn vriendin tegen en daar was Ton bij. Dat was in Utrecht. Na het eerste contact was er nog geen vervolg. Maar we kwamen elkaar vaker tegen en toen hielden we contact. ”Ton werkte bij de Marine en was regelmatig enkele maanden weg.” Ton: “Toen ik een reis van zeven maanden ging maken, heb ik de verkering uitgemaakt. Ik wilde dat ik, en ook Rietje, vrij zou zijn. Onderweg is er ‘niets gebeurd’ en op de terugweg had ik cadeaus voor haar meegenomen. Daarna zijn we bij elkaar gebleven.”

Toen Ton een baan kreeg bij Shell, kon het stel een huis krijgen in Spijkenisse. Ze zijn getrouwd en daar gaan wonen. Ton vertelt dat als er overwerk was, dat het hele terrein dan wist dat ze bij hem konden aankloppen. “Je bent dan natuurlijk wel een vrouw nodig die achter je staat en dat deed Rietje. Ik ben uiteindelijk mede daardoor heel goed terechtgekomen bij de Shell.” Later verhuisden ze naar een mooie eengezinswoning in Zwartewaal. Rietje zorgde thuis voor de kinderen. Ze is creatief. Dus ze maakte veel kleding zelf en deed verder het huishouden. “Maar ik deed ook naailessen en heb de moedermavo gedaan.”

Voor de Shell werd het echtpaar, samen met de drie kinderen, voor vier jaar uitgezonden naar Curaçao. Ton maakte daar werkweken van ruim 60 uur, Rietje en de kinderen hadden daar een mooie tijd. De kinderen waren om 13 uur klaar met de schooldag en daarna was het genieten geblazen. Dat was mede te danken aan de Marine-contacten die Ton nog had. Na vier jaar keerden ze terug naar Zwartewaal waar ze alles bij elkaar 35 jaar hebben gewoond. En nu wonen Rietje en Ton al weer heel wat jaren in Hellevoetsluis. Als je langs het huis loopt staan er altijd enkele fietsen te koop. Het opknappen van fietsen is één van de hobby’s van Ton. Daarnaast heeft hij iets met barometers (”je blijft een marineman”) en verzamelt hij olifantjes. Een hobby die hij gemeen heeft met wijlen Prins Bernhard. Ton vertelt dat hij weleens een ‘blauwe hap’ (red. Indische rijsttafel) heeft genuttigd met de Prins. “Jammer genoeg mochten er geen foto’s van gemaakt worden, maar het is echt waar.”

Het echtpaar geniet met volle teugen van het leven. Rietje: “We zijn gewoon tevreden met de dingen die we hebben. Kinderen en vrienden om ons heen en alles gaat goed, wat wil een mens nog meer? En als het weer mag willen we nog een feest organiseren.”

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op groothellevoet.nl

Uit de krant