Afbeelding

Voorstel nieuwe gemeentenaam ‘Voorne aan Zee’

Algemeen 1.158 keer gelezen

Hellevoetsluis/Brielle/Westvoorne - Maandag 15 maart vergaderde de fusiecommissie en besloot dat de partijen deze week nog een amendement voorbereiden om een definitieve naam voor de fusiegemeente te bepalen tijdens de raadsvergaderingen van 23 maart.

Een half jaar geleden werd door het zogeheten Bestuurlijk Regieteam voor de fusiegemeente voorkeur uitgesproken voor de streeknaam Voorne of een variant daarvan bijvoorbeeld Voorne aan Zee als nieuwe naam voor de fusiegemeente. Het team koos toentertijd Voorne als werknaam. Ingekomen zienswijzen op het ontwerpbesluit zouden duidelijk moeten maken of de naam aangepast zou worden.

Eerder dit jaar gaf buurgemeente Nissewaard aan dat de naam Voorne geografisch niet correct zou zijn omdat dorpskernen Abbenbroek, Zuidland en Heenvliet ook op Voorne liggen. Dit zou mogelijk voor verwarring zorgen. Nissewaard zou echter geen bezwaar maken tegen het gebruik van de naam Voorne.

In totaal zijn er 33 zienswijzen binnengekomen op het ontwerpbesluit waarvan 12 zienswijzen met betrekking tot de nieuwe naam. Zes daarvan, waarvan vier uit Westvoorne, 1 uit Brielle en 1 uit Hellevoetsluis, spraken de voorkeur uit voor de naam Voorne aan Zee. Ook de toerisme en recreatiesector geeft aan voorkeur te hebben voor Voorne aan Zee. Een blik op de kaart van eiland Voorne-Putten toont dat slechts Westvoorne feitelijk aan zee ligt.  Er is niet gekozen voor een participatietraject waarbij inwoners worden geraadpleegd over de naamgeving. 

De leden van de fusiecommissie besloten tijdens de fusievergadering van 15 maart tot het indienen van een amendement wat het voorstel bevat om de werknaam Voorne aan te passen naar  de definitieve naam ‘Voorne aan Zee’ voor de fusiegemeente.

Het definitieve besluit voor de naam valt tijdens de raadsvergaderingen op 23 maart. Er is een eensluidend besluit nodig om de voorgestelde naam te kunnen gaan voeren. De verwachting is dat de raden in zullen stemmen met de nieuwe naam.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant