Bianca Verschoor, fractievoorzitter GroenLinks
Bianca Verschoor, fractievoorzitter GroenLinks Wil van Balen
Column uit de raad

Verhogen OZB is een keuze

Column 751 keer gelezen

Hellevoetsluis - De gemeentelijke belastingen zijn sterk verhoogd. Normaal gesproken gaat dan het voorzieningen niveau omhoog. Hier in Hellevoetsluis niet. Hier moet meer betaald worden voor hetzelfde. Terwijl er de afgelopen jaren flink is bezuinigd op maatschappelijke en culturele instellingen, groenbeheer, veiligheid en wegonderhoud. De zorg, het onderwijs en de woningmarkt hebben te maken met enorme onderwaardering of een kaalslag. Daarbij komt dat het democratische debat is verhardt, de gelijkwaardigheid en een gesprek waarbij geluisterd wordt naar bewoners is ver te zoeken.

De schuld wordt door sommige bij de landelijke overheid en corona neergelegd. Maar een gemeentebestuur maakt zelf keuzes, zij maken zelf beleid en kiezen zelf een eigen koers. Of je belastingen wil verhogen, een vangnet voor de minima wil is een keuze van het gemeentebestuur. Dat zelfde geldt voor meer handhaving, meer kwaliteit in de zorg of kwalitatief hoog groenonderhoud en het betrekken van bewoners bij nieuwe ontwikkelingen. Het is te gek voor woorden om te zeggen dat de lage kwaliteit en slechte financiële situatie alleen komt door landelijk beleid. Dit college vind gewoon andere dingen belangrijker. Zij bouwen voor hoge inkomens, bestraten een vesting en winkelcentrum, willen een zwembad, kiezen voor een bedrijventerrein met opslag-units, een patatweg en betrekken zo min mogelijk bewoners bij besluiten.

Steeds meer bewoners en bedrijven willen een Voorne wat eerlijk, duurzaam en gelijkwaardig is. Een Voorne waar alle kernen hun identiteit behouden en waar bewoners in hun kracht worden gezet met toegankelijke zorg van hoge kwaliteit. Een Voorne waarin de bereikbaarheid en de werkgelegenheid toe neemt met een economie die groener en innovatiever is en het gemeentebestuur zorgt voor goede gemeentelijke financiën en verantwoordelijkheid voor hun keuzes durft te nemen en het belangrijkste een bestuur wat écht luistert naar bewoners.

Op 23 maart nemen de drie raden de laatste stap waarin Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne één gemeente worden. De discussie zal hoofdzakelijk over de naam Voorne of Voorne aan Zee gaan.

Maar ik ben vooral benieuwd naar hoe Voorne (aan Zee) zich in de markt gaat neerzetten en hoe bewoners en bedrijven hierbij betrokken worden.

Bianca Verschoor, fractievoorzitter GroenLinks

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant