Afbeelding
Foto: Gemeente Hellevoetsluis
Column burgemeester

Verkiezingen

Column 657 keer gelezen

Het is bijna zover. Op 15,16 en 17 maart kunt u uw stem uitbrengen. Daarmee geeft u richting aan hoe u wilt dat ons land wordt aangestuurd. Er zijn meer politieke partijen dan ooit, dus er is keuze genoeg. Dat maakt kiezen niet altijd gemakkelijker. Gelukkig zijn er manieren om erachter te komen welke politieke partij het beste aansluit bij uw eigen standpunten. Bijvoorbeeld door een stemwijzer in te vullen, zoals op stemwijzer.nl

Het is natuurlijk nooit één partij die de regering vormt. Bij het vormen van een coalitie neemt iedere partij eigen idealen en standpunten mee. Als geen van hen water bij de wijn doet, komt er nooit een regering. Dus er wordt wél onderhandeld en uiteindelijk een regeerakkoord gesloten. Daarover wordt vaak negatief gedaan, omdat kiezers vinden dat ‘hun partij’ teveel toegeeft, waardoor zij zich niet altijd meer volledig herkennen in het akkoord dat gesloten is.

Het komen tot een regeerakkoord is een zoektocht naar wat recht doet aan de richting die de meerderheid van de stemmers aangeeft voor ons land. En tegelijkertijd moet de meerderheid duidelijk kunnen maken dat zij de minderheid goed heeft gezien en gehoord. Pas als die minderheid zich daar ook in herkent (die hoeft het er overigens niet mee eens te zijn), is er echt sprake van democratische politiek.
Democratie is van ons allemaal. Dus ook van de mensen waar je het niet mee eens bent. Het is een kwetsbaar samenspel van uitspreken waar je voor staat en luisteren naar waar de ander heen wil. Ik zag op het journaal een interessant initiatief dat daar mooi bij aansluit: een website waarop mensen met verschillende politieke voorkeuren met elkaar in gesprek gaan, waaromkiesjij.nl.

Ik heb al eerder gezegd dat democratie misschien niet ideaal is, maar om met Churchill te spreken, ‘het minst slechte systeem’. Doe dus mee en breng volgende week uw stem uit als u 18 jaar of ouder bent! In deze bijzondere coronatijd zijn er extra maatregelen genomen om de verkiezingen in goede banen te leiden. Een aantal stemlokalen is twee dagen eerder open, speciaal voor de kwetsbare kiezers. Op 17 maart kan iedereen naar de stembus. In alle stemlokalen zijn veiligheidsmaatregelen genomen. Meer informatie staat in deze Groot Hellevoet of op de gemeentesite. Veel succes met het stemmen!

Milène Junius
Burgemeester

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant