Deze 6 windturbines zullen verwijderd worden waarna aan de andere kant van de dam drie megaturbines zullen komen
Deze 6 windturbines zullen verwijderd worden waarna aan de andere kant van de dam drie megaturbines zullen komen Wil van Balen

Voorne-Putten Energie zoekt mensen die mee willen sturen

Algemeen 792 keer gelezen

Voorne-Putten - Windenergieprojecten bieden volop kansen voor versterking van de lokale gemeenschap. Energiecoöperatie Voorne-Putten Energie realiseert die kansen. De vier gemeenten op Voorne-Putten hebben de taak om minimaal 45 MW aan windenergie te realiseren. Per gemeente zijn hiervoor locaties aangewezen.

Voorne-Putten Energie is een coöperatie van en door inwoners op Voorne-Putten. Een coöperatie kun je zien als een zakelijke vereniging (met leden) die een bijdrage levert aan een duurzame samenleving en de inwoners hierbij betrekt. Dat doet Voorne-Putten Energie door zelf zonne-energie projecten te realiseren en deel te gaan nemen als mede-eigenaar in de vier windprojecten op Voorne-Putten. Daarin is de coöperatie niet uniek. Er zijn nu 625 energiecoöperaties in Nederland met meer dan 97.000 leden en het aantal neemt jaarlijks toe. Allemaal burger-vrijwilligers die meesturen in de energietransitie op wind-, zon en- warmtegebied.

Helaas gaat de toepassing van wind- en zonenergie niet ongemerkt, er is een grote invloed op het landschap. Daarom is op Voorne-Putten voor de locaties aansluiting gezocht bij het industriële landschap aan de noordzijde en bij de Haringvlietdam. Windenergieprojecten worden zorgvuldig gerealiseerd. Daarbij is in alle fasen betrokkenheid van de inwoners vereist. Op Voorne-Putten hebben de gezamenlijke gemeenten een Leidraad opgesteld waarin de minimum eisen staan voor de realisatie, de communicatie naar- en de deelname van de inwoners. Een veel besproken onderwerp bij windenergie is gezondheid. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan, over geschreven en verondersteld. Realiteit is dat er geen gezondheidsschade bekend is maar wel individueel hinder wordt ervaren.

Lasten en lusten
Belangrijk, naast de verduurzaming, is dat Voorne-Putten Energie als energiecoöperatie een deel van de opbrengsten van de energieprojecten in de eigen regio willen houden. Niet alleen de lasten, maar ook de lusten ten goede laten komen aan de inwoners. Dat wordt het best bereikt met mede-eigenaarschap van de coöperatie in de projecten. Dat heeft twee kanten. Inwoners kunnen via de coöperatie financieel deelnemen in het windpark (b.v. via obligaties) en daarnaast komt een deel van het exploitatie saldo van de coöperatie, als mede-eigenaar, ten goede aan de omgeving. Een coöperatie heeft geen winstdoel: de leden bepalen de bestemming van het positieve saldo. Om dit allemaal te realiseren hebben een groep betrokken en ondernemende inwoners zich georganiseerd in coöperatie Voorne-Putten Energie. Allemaal vrijwilligers die best wat hulp kunnen gebruiken.

Iets voor u? Niet alleen toekijken maar ook betrokken zijn en meesturen! Meer info? Kijk op www.voorneputtenenergie.nl of mail naar
contact@voorneputtenenergie.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant