Een blik op de Gorsdijk laat zien hoe een dijk verschillende biotopen kan herbergen. (Foto: PR)
Een blik op de Gorsdijk laat zien hoe een dijk verschillende biotopen kan herbergen. (Foto: PR)

Water Natuurlijk: Een dijk vol vlinders en bijen

Algemeen 397 keer gelezen

Voorne-Putten - Dijken zijn belangrijk voor biodiversiteit, vindt waterschapspartij Water Natuurlijk. En dat gaat prima samen met de bescherming tegen het water. Schriftelijke vragen naar aanleiding van recent onderzoek maakte duidelijk dat het waterschap daar aan gaat werken.

Bescherming tegen overstromingen is een topprioriteit voor het waterschap Hollandse Delta, vindt ook Water Natuurlijk. Maar de partij denkt dat er méér mogelijk is. De 776 kilometer waterkering die het waterschap beheert is een enorm oppervlak aan groen waar aan herstel van biodiversiteit kan worden gewerkt. Hun ligging en opbouw maakt ze extra interessant. Zuidhellingen met grote invloed van zon en warmte en noordhellingen met schaduw trekken verschillende soorten aan. Verschillen in grondsoort en vochtgehalte brengen ook meer variatie.

Rijke dijken
Meer variatie in plantensoorten zorgt weer voor een rijker insectenleven. Recent onderzoek in het project “Rijke dijken van de Delta” toonde aan dat dijken heel belangrijk kunnen zijn voor insecten. Onderzoekers van EIS kenniscentrum insecten stelden in hun onderzoek op 22 dijken 102 verschillende soorten bijen aan, wat voor fractievoorzitter Anne Mollema van Water Natuurlijk Hollandse Delta aanleiding was het onderwerp opnieuw aan de orde te stellen: Het beheer van dijken kan veel beter worden afgestemd op biodiversiteit en dat moet een plek krijgen in het nieuw groenbeleid vindt Water Natuurlijk.

Veiligheid en kosten
Een grotere variatie aan plantensoorten op dijken verhoogt ook de veiligheid. Dat komt uit tal van onderzoeken naar voren. Verschillende planten hebben een verschillend wortelgestel. Met elkaar zorgen ze voor een dicht netwerk dat de bodem vastlegt en beschermt tegen erosie door eventuele golfslag. Werken aan biodiversiteit is dus ook werken aan extra veiligheid. Dat kost natuurlijk geld. Daar staat tegenover dat herstel van biodiversiteit van levensbelang is. De teloorgang van het insectenleven heeft ook grote economische gevolgen. De productie van voedsel komt daardoor in gevaar. Als je aan herstel kan werken op bijvoorbeeld dijken dan is dat verreweg de goedkoopste oplossing voor de samenleving. De dijk kan een dubbelfunctie vervullen.

Groener waterschap
Hollandse Delta wordt stap voor stap groener. De meerderheid van de Verenigde Vergadering vindt dat het waterschap zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op moet pakken. Ook op het gebied van herstel van biodiversiteit. Het antwoord van het college van dijkgraaf en heemraden maakt duidelijk, dat ook het insectenleven op dijken de nodige aandacht krijgt in het groenbeleid. Hoe dat in de praktijk gaat is nog afwachten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant