Afbeelding
Een gesprek met...

Een gesprek met René Boet

Algemeen 730 keer gelezen

Hellevoetsluis - Veel Hellevoeters zullen – als ze de man op de foto’s in dit artikel zien – denken aan die gezellige vent, die met een biertje in de hand, soms dansend, vaak te vinden is in de Kerkstraat.

René Boet houdt van gezelligheid, een drankje en mensen om zich heen. “Dat komt waarschijnlijk door mijn deels Engelse voorvaderen, voor wie de pub nooit ver weg was,” vertelt René lachend, als we hem vragen of hij ook een kamertje boven het Barbiertje heeft.

“Wat miste ik die gezelligheid in het afgelopen coronajaar. Ik was voorheen minstens drie keer per week in de Kerkstraat te vinden. Het Barbiertje is nu gesloten en ik zou het vreselijk vinden als deze wereldzaak niet meer opengaat. Voor mensen van onze leeftijd is er dan weinig vertier meer over.”

Als we nader kennismaken met René, dan blijken we te maken hebben met een rasechte Crooswijker. Hoewel zijn wieg dus in Rotterdam stond, is René getogen in Hellevoetsluis. Want toen hij een jaar of tien was verhuisde de familie naar Hellevoetsluis om hier nooit meer weg te gaan. “Mijn moeder belde de woningbouw voor een vriendin en toen kreeg ze te horen dat ze ook voor een woning kon komen kijken. De koeien liepen nog rond de Kooistee en wij kregen daar een huis. Wat kon ik hier als kind heerlijk spelen. Nu woon ik al weer heel wat jaren in Nieuwenhoorn. Ik heb het er prima naar mijn zin. Daarvoor woonde ik aan de Opzoomerlaan. Toen we over kinderen nadachten zijn we hier gaan wonen. Het is hier nog echt ‘ons kent ons’ en voor kinderen een fijne plek om op te groeien. Vooral het elkaar helpen en het sociale spreekt me erg aan in Nieuwenhoorn. Ik weet nog goed dat nadat mijn zoon een keer de pleitvaart had genomen op zijn fietsie (red: hier is de echte Crooswijker aan het woord!), een mevrouw hem gewoon kwam thuisbrengen.

Ik ga hier nooit meer weg, we hebben hier alles, natuur, strand en de stad is dichtbij.” René werkt al 31 jaar bij P&O Ferries, op dit moment als controller/chauffeur en zijn woning in Nieuwenhoorn ligt letterlijk om de hoek van Ravense Hout. “Daar is al zat te zien hoor. Ik hoor soms van mensen die zeggen dat ze na een paar uur wandelen nauwelijks dieren hebben gezien, maar dat klopt niet. Je moet natuurlijk wel goed opletten en observeren, dan is er veel te zien.

Er zitten allerlei roofvogels, maar ook zangvogels en reeën. Ik heb er zelfs een zeearend zien overvliegen. Maar die zag ik te laat, ik dacht dat het een buizerd was, dus ik kon alleen een foto van onderaf maken.”

De hobby van René is natuurfotografie en voor we het weten zappen er op zijn laptop allerlei prachtige plaatjes voorbij van vogels, vossen, bevers en wat er verder te zien is in de natuur. Ook op zijn Instagram account @reneboet laat René zijn mooie plaatjes zien. “In mijn jeugd hield ik thuis vogels. Mijn droom was, om ooit eens wereldkampioen te worden met één van mijn vogels, maar ik ben gestopt bij kampioen van Zuid-Holland. Niet lang daarna ben ik met die hobby gestopt.”

Als we René vragen hoe hij tot de maken van die mooie foto’s is gekomen vertelt hij dat dat dit eigenlijk heel natuurlijk is gegaan. “De kilo’s namen toe en toen zijn we enkele jaren geleden gaan wandelen, cameraatje in de hand. Als ik dan een vogel of ander dier zag, schoot ik een plaatje. Maar dat was natuurlijk geen succes, zeker als ik foto’s van fotografen zag die wel beschikten over mooie lenzen. Toe kocht ik een 300 mm lens en ging het al wat beter, maar het was toch vaak net niet. Nu heb ik een mooie Nikon body met 150-600 mm Sigma lens en daar maak ik echt prachtfoto’s mee. René noemt het desondanks nog ‘een beetje peperkoek materiaal.’ Ik moet zeggen dat ik nog wel een wensenlijstje heb op het gebied van mooie telelenzen. Een kijker neem ik trouwens nooit mee, ik zie het over het algemeen vrij goed.”

Het valt op dat René ook best veel weet van het leven in de natuur. “Als je goed observeert, kom je al veel te weten,” vertelt hij. “Als ik door het Quackjeswater loop en ik zie de eenden plotseling opvliegen dan weet ik dat er een buizerd aankomt en stel ik mijn camera hier al op in. Aan de roep van vogels kun je ook veel horen. Gevaar, een lokroep en ga zo maar door. En beesten hebben ook een soort van vaste gewoontes. Ze komen op bepaalde tijden op bepaalde plaatsen en als je dat eenmaal weet kun je mooie plaatjes schieten. Ik heb op mijn laptop een hele lijst van plekken en tijdstippen hier in de omgeving.” René toont een serie foto’s van de vos die hij met regelmaat ziet bij het Quackjeswater.

“Maar ik weet ook veel niet hoor,” haast René zich erbij te zeggen. Als ik een onbekende vogel heb gefotografeerd, dan zoek ik deze op met behulp van de Obsidentify app. Mijn waarnemingen zet ik nooit op waarneming.nl, daar doe ik niet aan.” U zult er vast wel eens over gelezen hebben, dat als ergens een zeldzaam dier is gespot er horden fotografen naar een bepaalde plek gaan.

Als we vragen of René hier ook aan meedoet dan vertelt hij dat af en toe wel te doen.
“Pas was ik op de Brouwersdam om foto’s te maken van de paarse strandloper die daar was gesignaleerd. Toen hoorde ik dat er een mooie eend was gesignaleerd bij het Veerse Meer en ben ik daarheen gereden. Eenmaal aangekomen zag ik een horde mensen staan, allemaal op een kluitje. Ik ben dan zo iemand die een pad inloopt en ergens anders gaat kijken. Ik kwam een klein steigertje tegen en je raadt het al: pal naast dat steigertje dook het beest op. Zo maakte ik dus prachtige plaatjes, terwijl de anderen op een kilometer afstand stonden te koekeloeren.”
René is ook regelmatig te vinden in Battenoord of Strijensas, of in de stad. Als we aan René vragen of hij nog wensen heeft, vertelt hij dat hij nog wel eens foto’s zou willen maken in Costa Rica. “Maar, de kans is klein dat het er van komt. Ik hou zelf al niet zo van vliegen en mijn vrouw krijg ik al helemaal niet mee. Dus, laat mij maar hier gewoon lekker in de nabije omgeving mijn plaatjes schieten, er is hier veel meer te zien dan iedereen denkt!”.

Aan het eind van ons gesprek trekt René gelijk ook zijn jas en schoenen aan: “Voor ik ga werken, eerst nog wat foto’s maken.” Op Instagram @reneboet staan kort daarna nieuwe foto’s van een nachtegaal en een rode kardinaal. De verklaring hiervoor: René was bij de volière van een vriend op bezoek!

Afbeelding

Uit de krant