Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Schommel weg, kinderen balen!

Algemeen 1.802 keer gelezen

Hellevoetsluis - Veel Hellevoeters kennen de imposante kastanjeboom wel die op het grasveldje, schuin tegenover het brandweermuseum, staat.

Heel wat bruidspaartjes hebben er foto’s gemaakt en kinderen zoeken er in de herfst kastanjes. En er kan geschommeld worden, want er hangt al 15 jaar een schommel in de boom. U moet ‘kon’ en ‘hing’ lezen, want de schommel is weggehaald. Precies nu het voorjaarsvakantie is, en lekker weer!

Bewoner Peter van den Elsen kijkt al sinds 1998 uit op het pleintje en hij nodigt ons uit om zijn verhaal te doen. “Wat een plezier heeft iedereen hier op het grasveldje bij de kastanjeboom. En denk nou niet dat het alleen kinderen zijn die komen schommelen. Heel veel toeristen doen het ook en maken er foto’s van. En wat te denken van verliefde stelletjes?”.

Peter zag op de eerste dag van de voorjaarsvakantie, afgelopen maandag, dat twee mannen van groenonderhoud de schommel weghaalden. Hij kreeg te horen dat dit opdracht was vanuit de gemeente. Er zou een boete worden uitgeschreven als we een andere schommel zouden ophangen. “Het gazon zou te veel beschadigd worden door de schommelaars,” vernam Peter. Hij voegt er enigszins smalend aan toe: “Gazon, gazon, het is gewoon een grasveldje waar dagelijks veel kinderen plezier hebben. Er is toch al zo weinig te doen voor hen in deze buurt.” Peter vertelt dat er al eerder schommels zijn weggehaald, maar dat hij en de buurtbewoners er altijd voor hebben gezorgd dat er snel weer één kwam te hangen. “Ik heb zelfs eens een glijbaan neergezet, maar ook toen werd gesommeerd deze weg te halen.”

“We kunnen niet begrijpen dat de schommel is weggehaald, onze kinderen beleefden er dagelijks plezier aan,” vertelt een van de moeders onze verslaggever eerder deze week. “Er is hier alleen bij de Opzoomerlaan iets te doen voor onze kinderen, maar ze zijn daar altijd snel weer weg omdat er veel te weinig speeltoestellen staan.” Deedee vertelt dat ze hier iedere dag komt om even te schommelen. En ook haar vriendjes en vriendinnen Michelle, Job, Beau en Rocco komen hier graag. “Maar nu is er niets meer aan,” zegt ze met een pruillip. 

Veiligheid
Volgens de gemeente zijn er een paar zaken die meespelen bij de beslissing de schommel afgelopen maandag te laten verwijderen laat een woordvoerder weten aan Groot Hellevoet. “Speeltoestellen in de openbare ruimte vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Deze schommel was aan een boomtak gehangen en is niet gekeurd. Bij een ongeval kan de gemeente aansprakelijk worden gesteld. Daarom is de schommel verwijderd.” Van het uitdelen van boetes voor het ophangen dan wel plaatsen van een schommel of andere speeltoestellen in de openbare ruimte is in onze gemeente geen sprake, aldus de woordvoerder. “De boom is wel een bijzondere boom en daar zijn we natuurlijk zuinig op.” De gemeente neemt volgende week contact op met de bewoners om te kijken of er een mogelijke oplossing is voor deze kwestie.


Ook deze keer hebben de buurtbewoners het er niet bij laten zitten. Er hangt inmiddels weer een schommel in de kastanjeboom.

Uit de krant