Je leert je buurtgenoten gelijk beter kennen dankzij de kledingtas.
Je leert je buurtgenoten gelijk beter kennen dankzij de kledingtas.

Ketting Kledingruil Hellevoetsluis

Algemeen 656 keer gelezen

Hellevoetsluis - Een kleding ketting, het idee is simpel: met kleding gevulde tassen leggen een route af langs de deelnemers. Krijg je de tas thuis? Dan mag je eruit halen wat je mooi vindt, en iets terug stoppen dat nog in goede staat is, voor een nieuwe eigenaar. Daarna breng je de tas naar de volgende buurtgenoot op de lijst.

Deelnemers kennen elkaar lang niet allemaal, dus het draagt bij aan een groepsgevoel in de buurt ten tijde van de lockdown. Jessie de Vogel hoorde via haar Roller Derby vriendinnen in Rotterdam van dit initiatief en startte ruim een week geleden een kleding ketting in Hellevoetsluis. Inmiddels is zij beheerder van de facebookpagina Ketting Kledingruil Hellevoetsluis. Hier kun je je aanmelden om ook mee te doen en kun je lezen hoe één en ander in zijn werk gaat.

De groep heeft nu al 51 leden, dus het initiatief slaat aan in Hellevoetsluis. "In de eerste week hebben er al meer dan vijftig mensen gereageerd, dus het lijkt een succes te worden,” vertelt Jessie ons. "De afgelopen week is de eerste tas rondgegaan. Het is best een geregel om alles op te zetten en we zijn begonnen met een tas met voor ieder wat wils. Op termijn kunnen we ook doelgroep tassen maken, bijvoorbeeld met alleen kinderkleding, of accessoires, of schoenen. Niets staat vast, we kunnen ons aanpassen aan wat leeft binnen de deelnemersgroep.”

Jessie: "Ik stop op dit moment veel energie in de opstartfase, ik maak de nieuwe deelnemers wegwijs, beheer de facebookpagina en probeer ook de kwaliteit in de gaten te houden. Het moet natuurlijk geen tas met kleding worden die anders zou worden weggegooid.”
Over het waarom is Jessie duidelijk: "Er is in deze tijd al zo weinig leuks te doen en als je thuiswerkt zie je niet veel mensen. Door dit initiatief maak je nieuwe contacten, door de tas bij het volgende adres op de lijst af te geven. Je maakt al snel een - coronaproof - een praatje aan de deur en dat is gewoon prettig. En daarbij komt: het is nog duurzaam ook.” Een van de leden van de groep is, net als Jessie, erg enthousiast: "Hoewel ik al dik in de veertig ben, vind ik het gewoon spannend om de tas te ontvangen. Het voelt net als Sinterklaas!”.
Landelijk
De ketting kledingruil in Amsterdam begon als lokaal corona-proof alternatief voor live kleding ruilen. Inmiddels is het een landelijk succes. Er zijn ruim 60 kledingruil kettingen en bijna 2000 deelnemers. Van Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven tot Groningen en Maastricht. De 'reizende kledingtas' is niet meer weg te denken uit ons land en de aanmeldingen blijven binnen stromen. Een nieuwe trend lijkt geboren. Op http://www.kettingkledingruil.nl is te zien in welke plaatsen er een ketting is.

Uit de krant