Duncan Peltenburg heeft het stokje overgenomen van Sjaak Kweekel.
Duncan Peltenburg heeft het stokje overgenomen van Sjaak Kweekel.

Nieuwe directeur Fortresse Holland

Algemeen 160 keer gelezen

Hellevoetsluis - Sinds 1 februari wordt het openluchtmuseum Fortresse Holland aangestuurd door Duncan Peltenburg. Samen met de organisatie, die grotendeels op vrijwilligers draait, staat hij voor de uitdaging om de rijke historie van de vestinghaven en het maritieme erfgoed op duurzame wijze te ontsluiten.

Het museale park gaat de komende tijd een intensieve samenwerking aan met diverse lokaal maatschappelijke en museale partijen zoals Stichting Ramtorenschip Buffel, Droogdok Jan Blanken en Stadsmuseum Hellevoetsluis om door middel van coöperatie en innovatie naar een gezamenlijke toekomst te kunnen kijken.

Deze zomer al wordt met de buiten- en binnententoonstelling ‘400 Jaar Haven Hellevoetsluis' een eerste jubileum gevierd. Het belooft een feestelijke publiekstrekker voor jong en oud. Fortresse Holland is een museaal themapark waar maritieme historie en kustverdediging samenkomen. Hier wordt erfgoed beheerd en behouden dat getuigt van een tot de verbeelding sprekende geschiedenis van Hellevoetsluis, met de focus op haar ontwikkeling als vestinghaven. Op locatie wil het openluchtmuseum de rijke collectie aan gebouwen, schepen, objecten en documenten op een eigentijdse en aansprekende manier toegankelijk maken voor jong en oud. Daarnaast worden er educatieve en informatieve programma's voor op school ontwikkeld.

Door actief de samenwerking aan te gaan met diverse externe partijen worden krachten gebundeld. De organisatie heeft als doel om de grote betekenis die de stad als marine- en vestinghaven eeuwenlang voor Nederland heeft vervuld de komende jaren regionaal en nationaal te exploiteren. Stadsmuseum Hellevoetsluis streeft er daarnaast naar opgenomen te worden in het Museumregister om zo ook Fortresse Holland op de museale kaart te kunnen zetten. Dat dit een ambitieuze, maar ook belangrijke uitdaging is, bevestigt nieuwe directeur Duncan Peltenburg. ‘In de afgelopen jaren is het culturele en maatschappelijke landschap in Nederland drastisch veranderd. Dit vraagt om flexibiliteit en veerkracht van iedereen als het gaat om vooruitgang, vernieuwing en duurzaamheid.'

Duncan Peltenburg
In maart 2020 verhuisde Peltenburg van Rotterdam naar Hellevoetsluis. Jarenlang was hij als bestuurder betrokken bij de Kunstenbond, In het Koorenhuis en onderdeel van de SKVR Regiegroep Organisatieontwikkeling en dat leverde hem de nodige kennis en ervaring op. ‘Ik voel me vereerd en gemotiveerd dat ik nu deze opdracht mag oppakken en vormgeven. De passie en overtuiging waarmee de vrijwilligers zich inzetten voor het belang en voortbestaan van de verschillende stichtingen vind ik inspirerend. Met gedrevenheid en enthousiasme hoop ik als directeur een waardevolle bijdrage te mogen leveren aan Fortresse Holland.'

Uit de krant