Levi van den Berg geeft online uitleg aan een patiënt.
Levi van den Berg geeft online uitleg aan een patiënt.
#Steundezorg

’Ex-covid revalidatie is echt een aparte ‘tak van sport’

Algemeen 909 keer gelezen

Hellevoetsluis - “Wij hebben in onze praktijk inmiddels zo’n 40 ex-covid patiënten behandeld” vertelt fysiotherapeut Levi van den Berg. De gemiddelde leeftijd van een ex-covid patiënt in onze praktijk ligt rond de 50 jaar, met uitschieters naar 22 tot 90 jaar oud. Dit zijn patiënten die op de IC hebben gelegen, maar er zijn ook veel mensen die klachten blijven houden die thuis hersteld zijn.”

Mensen die op de IC gelegen hebben komen veelal doorverwezen uit het ziekenhuis, maar de mensen na thuisrevalidatie komen veel op eigen initiatief naar Weeda Van den Berg fysiopraktijken, de praktijk van Frank Weeda en Levi van den Berg. Levi: “Mensen die thuis revalideren merken vaak pas als zij hun dagelijks leven oppakken dat ze veel hebben ingeboet op uithoudingsvermogen en kracht.”

Ex-covid patiënten hebben momenteel nog wel een verwijzing nodig van een specialist om te mogen revalideren bij een fysiotherapeut. De beroepsgroep is momenteel bezig om een verwijzing van een huisarts ook voldoende te laten zijn.

Kortademigheid en krachtverlies
De meeste patiënten zijn kortademig en hebben een afname van kracht en uithoudingsvermogen. In het dagelijks leven betekent dit een kortere loopafstand dan voorheen vol kunnen houden of kortademigheid na traplopen. Zelfs dagelijkse activiteiten zoals douchen en aankleden kunnen veel energie kosten en een probleem opleveren. “Veel patiënten die bij ons terechtkomen hebben pijn in hun benen. Vaak is dit een gevolg van krachtverlies. Deze pijn is met oefentherapie goed op te lossen. Daarnaast is elke patiënt verschillend met elk een eigen hulpvraag. We zien jonge ex-covid patiënten die milde klachten hebben gehad, maar door restklachten hun werk of hobby niet kunnen uitoefenen. Wij vinden alle hulpvragen relevant en passen het revalidatietraject zo nodig aan.”

Vertraagd herstel
Een revalidatietraject duurt gemiddeld tussen de 4 en 6 maanden. Uiteraard kan dit langer en korter zijn. “Wat ons opvalt is dat mensen die veel over hun grens heen gaan een langer traject nodig hebben om te herstellen. Het is dus heel belangrijk dat je je belastbaarheid opbouwt maar wel luistert naar het lichaam. Ik zeg vaak tegen patiënten dat we drie dingen kunnen doen: te veel, te weinig of genoeg. Te veel of te weinig zorgt voor een vertraagd herstel. Hier hebben wij samen invloed op, maar jij geeft de grenzen aan.”

De therapeuten die ex-COVID patiënten het best kunnen revalideren zijn fysio’s met de aantekening ‘gespecialiseerd in longaandoeningen’ en uiteraard ‘gespecialiseerd in corona’ bij het Chronische ZorgNet. Ik raad aan dat mensen zelf kijken op www.chronischzorgnet.nl of www.lef010.nl (het regionale longnetwerk) naar een geschikte fysiotherapeut. Niet elke Google reclame is namelijk even betrouwbaar. Fysiotherapie is heel breed en daarom is het belangrijk om naar de juiste therapeut te zoeken in plaats van de bekende therapeut. Tegelijk moet je als therapeut ook bij je leest blijven en behandelen waar jij vindt dat je expertise ligt, ex-covid revalidatie is echt een aparte ‘tak van sport’. Met een nekklacht ga je immers ook niet naar de bekkenfysiotherapeut.”

Samenhorigheid 
“Ik denk dat een derde golf onvermijdelijk is. We hebben als maatschappij wel in de hand hoe groot deze golf wordt. Helaas merk ik om mij heen wel steeds meer afkeer tegen de maatregelen. Ik begrijp dat mensen hun vrijheid weer terug willen, ikzelf ook, maar ik mis de samenhorigheid die in de eerste golf nog aanwezig was. Daarom zeg ik: blijf voorzichtig, luister naar de regels en steun zoveel mogelijk lokale bedrijven en restaurants. Probeer ook zeker iets te betekenen voor de eenzame mensen in je omgeving. Zij kunnen onze hulp momenteel erg hard gebruiken! De enige manier om hier uit te komen is met z’n allen.”

“Wij werken volgens een speciaal multidisciplinair ex-covid protocol wat is ontwikkeld door het Longnetwerk Eerstelijns Fysiotherapie. Dit houdt in dat wij een fysiotherapeutische intake doen, maar ook screenen of iemand mogelijk geholpen zou zijn door andere disciplines. Denk hierbij aan de diëtist, ergotherapeut, maatschappelijk werker, thuiszorg of psycholoog. Indien nodig en gewenst sturen wij iemand door naar een van deze zorgverleners die volgens hetzelfde protocol werkt. Na de intake stellen wij, samen met de patiënt een behandelplan op waarbij de hulpvraag centraal staat. Er zijn verschillende therapievormen mogelijk maar wel allemaal ‘hands off’. Vooral het informeren is een belangrijk onderdeel. Veel mensen accepteren hun verminderde conditie niet en gaan veel over hun grenzen heen. Echter, dit verergert de klachten en vertraagt het herstel.”



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant